Сиренето, произведено по Българския държавен стандарт, ще бъде двойно по-скъпо от средните цени на пазара в момента, смята Пени Ботева от Асоциацията на млекопроизводителите | webcafe.bg
newscafe

Сиренето от мляко - два пъти по-скъпо

Webcafe.bg , По БНР
17.08.2010, 13:07 (обновена 17.08.2010, 16:39)
сирене

Сиренето, произведено по Българския държавен стандарт, ще бъде двойно по-скъпо от средните цени на пазара в момента, смята Пени Ботева от Асоциацията на млекопроизводителите

Сиренето, произведено по Българския държавен стандарт, ще бъде двойно по-скъпо от средните цени на пазара в момента, смята Пени Ботева от Асоциацията на млекопроизводителите, цитирана по БНР. "Качественият продукт трябва да има цена за да могат и самите млекопреработватели да бъдат стимулирани да произвеждат нещо качествено," подчерта Ботева.

Тя обаче не уточни колко ще струва. В момента цените на кило краве сирене на българския пазар се колебаят между 3.50-4 лева за килограм, (за което не е ясно какъв е процентът на растителните мазнини в подобен продукт), и 7-8 лева за килограм за продукти, за които се твърди, че са качествени и от сто процента мляко.

Стандартът за сиренето е готов, но не е ясно кога ще започне да се използва, тъй като у нас все още няма сертифициращ орган, който да удостовери, че продуктът на даден производител действително отговаря на всички условия на БДС.

Българският държавен стандарт не е задължителен от близо 10 години. Производителите, които ще произвеждат продукти по утвърдените сега стандарти от земеделското министерство, го правят по свое усмотрение.

Млекопреработвателите са готови да започнат да произвеждат сирене по утвърдените държавни стандарти, но все още има административни пречки качественото сирене да се появи на пазара, обясни Георги Хаджийски от браншовата асоциация. 

Според Хаджийски изискването стандартизирано сирене да се произвежда само от сурово мляко ще породи проблем, тъй като в България по начало има недостиг на качествено мляко. Млекопроизводителите от своя страна разчитат, че изпълняването на стандарта за сирене ще вдигне изкупните цени на суровината.

Друг проблем, според директора на Института по стандартизация Ирен Депишева, ще възникне от липсата на сертифициращ орган, който да прави оценка за съответствие продукта със стандарта. Такъв орган се очаква да бъде агенцията по храните, която обаче ще бъде създадена едва след Нова година - след като в бюджета за 2011-а се предвиди съответният бюджет.

Oще: агенция по храните  бдс  сирене 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.02.2010, 11:56

2 SILANCE | 18.08.201017:51

Повишихте ли два пъти /съответно/ и изкупната цена на млякото?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.02.2010, 11:56

1 SILANCE | 18.08.201017:49

Да не би на млекопроизводителите да сте дали два пъти по-висока цена?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани