КТБ без лиценз, Креди Агрикол - България става държавна | webcafe.bg
newscafe

КТБ без лиценз, Креди Агрикол - България става държавна

Webcafe.bg, Дарик
11.07.2014, 11:25 (обновена 11.07.2014, 15:00)
иван искров

До пресконференцията на КТБ не са допуснати представители на икономически медии

БНБ разсече възела за КТБ - тя остава без лиценз, а сметките на гражданите и фирмите ще бъдат прехвърлени към дъщерната й банка Креди Агрикол - България, която ще бъде одържавена. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров на пресконференция, която се очакваше с огромен интерес, но само някои медии бяха допуснати по списък.

Днес Централната банка представи доклади за одитите на КТБ и Креди Агрикол - България, като за последната Искров каза, че е „добре управлявана банка с добри банкови практики".

Не такова обаче е състоянието на КТБ, която сама поиска БНБ да я постави под специален надзор заради недостатъчна ликвидност, след като я заля вълна слуховете за фалит и опашки на хора, които искат да си изтеглят парите.

Ден по-рано - чрез трето лице, Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, а парите са взети само срещу разписка. Това обаче не е всичко.

Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд. лева общ кредитен портфейл. „Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер Цветан Василев", заяви Искров.

Докладът на квесторите, както и на независимите одитори в Корпоративна търговска банка ще бъдат предадени на главния прокурор. Искров призова разследващите органи да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка.
„Креди Агрикол" - държавна банка

„Състоянието на кредитния портфейл е много добро, неговото обезпечаване и необходимите провизии са на достатъчно добро ниво", коментира Искров.

Наскоро КТБ придоби българския клон на едноименната френска банка „Креди Агрикол" и смени името й на Търговска банка „Виктория".

Фондът за гарантиране на влоговете, държавният бюджет и БНБ ще осигурят достатъчно средства за Креди Агрикол - България. „Оздравената държавна банка ще бъде отворена на 21 юли", съобщи Искров.

Последва официално прессъобщение на сайта на БНБ, което завърша с удебелено изречение: „Сега на ход са политиците".

В КТБ ще останат само сметките на мажоритарния собственик Цветан Василев и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени. Привилегировани кредитори ще бъдат държавата в лицето на Министерството на финансите и Фонда за гарантиране на влоговете.

Oще: банка  банки  бнб  иван искров  креди агрикол  ктб  национализация  одържавяване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 11.07.201420:13

Абе Бойчев, бе ти говориш сякаш някой от небето е паднал и ги е откраднал тия милиарди, които сега ще плащаме Шокиран
А да ти припомняме ли, че това се случва през управление на БСП, което ти си съдра гърлото да подкрепяш тука?
Тоя път не върви да се оправдаваш с Борисов, Костов или марсианците. Вади тетрадка и пиши:

БСП и правителството и чрез престъпно безхаберие или умишлено откраднаха 3,5 милиарда лева, КОИТО НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ !!!!!

Точно както плащаме за Белене, за Щжен Поток и всичко останало......което олигофрена Бойчо Бойчев цяла година подкрепя с пълно гърло! бам! бам!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

2 John Smith | 11.07.201415:58

Бойчев, и за да краднат 3,5 милярда ,бяха готови да бутнат цялата банкова система , като блъфираха с ПИБ. И дали са блъфирали...
Почне ли да се краде на толкова едро, нещо ще става...
Ти не спомена ли за някъв куршум с кух връх?
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 11.07.201415:21

Кражбата на века!Далавера за 3,5 милиарда лева!Евалла, бе "майстори"- такава схема и Бърнард Мадоф не може да измисли!1.Прави се банка2.Наливат се парите на държавните предприятия плюс колкото може да се съберат от балъци3.Парите се дават на наши хора-уж на кредит4.Изчезват документите, и парите не се знае на кого са дадени- не се връщат, а и да се знае-изчезват обезпеченията-договори за ипотеки, залози и пр.5.За утешение на балъците-вложители-парите им се връщат от държавата, т.е.-от всички нас-данъкоплатците6.Така в джоба на "нашите" хора остават едни 3,5 милиарда лева.
   

оценка

+7 -0