В последния ден на април Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се разплати с | webcafe.bg
newscafe

Пари в срок - само на джипитата, закъсняват при болници и аптеки

Webcafe.bg
30.04.2010, 14:29 (обновена 30.04.2010, 15:52)
болница

Снимка: © БГНЕС

Болниците отново не получиха навреме парите си от здравната каса - до момента им е изплатено дължимото за февруари

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плати навреме този месец парите на джипитата, но болниците отново получават пари с месец закъснение. Здравната каса е превела парите на общопрактикуващите лекари и специалистите за март в срок. Аптеките са получили половината от парите си за периода 1-15 март, а напълно са изплатени задълженията към болниците за февруари.

По договор касата трябва да се разплаща за даден месец до 30-то число на следващия. Въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов, дадено преди месец обаче да няма повече закъснения, болниците отново са потърпевши от нередовни плащания. По информация от НАП през март са събрани 120.7 млн. лева от здравни вноски.

Фармацевти, производители и НЗОК мислят антикризисни мерки

Заради забавените от касата плащания за фармацевтите, гилдията се разбунтува. Първи се вдигнаха в Пазарджик, където близо 80 аптеки обявиха, че няма да изпълняват рецепти за лекарства, плащани от НЗОК.

Много от лекарствата, които поема касата, струват скъпо и фармацевтите са принудени да отделят повече средства за закупуването им, а после да чакат с месеци сумите да им бъдат възстановени от НЗОК.

"Трябва да се чуе ясно, че има проблем с изплащането на парите за лекарствата от здравната каса и този проблем трябва да се разреши, а не да се правим, че не го забелязваме, до момента, в който разрешаването му ще стане невъзможно", коментира Димитрия Стайкова, председател на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. 80 аптеки в Пловдив са спрели за ден изпълнението на рецепти за лекарства, които плаща НЗОК.

Заради затрудненията на НЗОК да се разплаща с аптеките за лекарствата, от касата заедно с пациенти обсъждат антикризисни мерки. Една от тях е въвеждането на такса от 1.20 лева за обработването на рецептата от аптеките, която ще се плаща от пациентите. Това ще важи за лекарствата, които се покриват на 100% от НЗОК. Има и други варианти за такса рецепта - левче или дори 2.40 лева. От конфедерация "Защита на здравето" обаче се противопоставят на тази идея.

Около 2.4 млн. лева месечно ще спести здравната каса от разходите за лекарства за домашно лечение, ако бъдат одобрени предложенията на фармацевтични производители, дистрибутори и пациентски организации, изчислили в касата.

Никой не е казвал, че касата ще фалира до 2 месеца, заяви зам.-директорът й д-р Албена Златарева по повод медийни публикации. Тя уточни, че антикризисните мерки ще осигурят пари за медикаменти до края на годината, защото от 3 месеца насам има преразход на лекарства. Мерките ще бъдат временни - от 1 юни до 31 декември.

Една от тях е производителите на лекарства да намалят с 5% цените, заплащани от касата. Търговците на едро пък предлагат 6% твърда надценка.

Мерките ще се изпратят на новия директор на касата д-р Нели Нешева, която от своя страна трябва да ги предложи на Надзорния съвет за обсъждане.

Oще: аптеки  болници  джипита  здравни вноски  лекари  нзок  протести 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани