Хроника от 19.03.2010 | webcafe.bg
newscafe

Семки за турското робство в НК

Webcafe.bg
19.03.2010, 18:15 (обновена 19.03.2010, 19:31)
Росен Плевнелиев

Снимка: © БГНЕС

Няма нередности по сделката за "Алея първа", каза строителният министър Росен Плевнелиев

*Протест на вода и семки е новата мода за излаз на народното недоволство. Стотина работници на Бургаското пристанище пиха вода и чоплиха слънчоглед пред сградата на администрацията в знак на протест. Поводът е посещението на зам.-министъра на транспорта Камен Кичев, който трябва да каже на протестиращите ще поеме ли държавата вноските по кредита за оборудване на новия терминал за насипни товари, изтеглен от японска банка - 3.6 млн. лева. Тези пари трябва да бъдат отделени от приходите на пристанището, което означава да се орежат парите за заплати - т.е. да се съкратят около 300 човека.

*За „турското робство" набира поддръжници. Близо 6000 души са подкрепили в социалната мрежа "Фейсбук" майор Даниела Благоева от българския военен контингент в Афганистан. Презентацията й за националния празник 3 март, в която се споменава фразата "турско робство", предизвика реакцията на турските военни.

От МО бяха заявили, че на среща с командващия турските сили Левент Чолак „са се изяснили обстоятелствата и случаят е приключен". В социалната група обаче коментират, че така Министерството на отбраната иска да замаже случая като казва, че презентацията не е част от служебните задължения на майор Благоева.

*Местните власти подеха кампания по опис на дупките в общините. Вече и във Видин правят досиета на пътните ями. Описва се  всяка дупка, за да се проследи дали след запълването й ще се образува нова на мястото й, съобщават от кметството. Така можели да определят най-уязвимите участъци по улиците и да планират основен ремонт. За 2010 г. община Видин има само 130 000 лева за изкърпване на платната. В селата ремонти с асфалт изобщо не се предвиждат.

*България и Турция ще създадат междуправителствена комисия, която да подсили важни за двете страни проекти като газопровода "Набуко" - европейската алтернатива на руския природен газ. За това се разбраха премиерът Борисов и турският външен министър Ахмет Давутоглу, който е на официално посещение в България. Това е първата по рода си визита на външен министър у нас от седем години насам. Кризата налага да обединим усилията си и да изградим максимално динамично общи стратегии и добри междусъседски отношения, заявил българският премиер, съобщи правителствената пресслужба. На срещата е бил и външният министър Николай Младенов, с който Давутоглу се срещна в четвъртък. Плавният преход на различията, религиозната и културна толерантност, както и добрата комуникация, която имаме в момента с правителството на България, са акт на приятелството между българския и турския народ, заяви министър Ахмет Давутоглу.

*Близо 4 пъти повече са случаите на нерегламентиран достъп до класифицирана информация през 2009-а спрямо 2008-а - 35 спрямо 9. Това отчете председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова в годишния й доклад. Сред нарушителите са хора на високо ниво в държавата, каза Маркова, но отказа да назове имена. Повече от половината от тези случаи били свързани с изгубване на документи и материали, носители на класифицирана информация. До момента на Държавната комисия за сигурност на информацията не е възлагана задачата да проверява дали документите, намерени в офисите на Алексей Петров на "Спартак", съдържат класифицирана информация. Маркова обаче очаква това да се случи.

*Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 256 000 лева електроразпределителното дружество "ЕВН България Електроснабдяване" заради налагане на нелоялни търговски условия при снабдяването на клиент с електроенергия. Комисията е наложила санкцията след като клиент се оплакал, че ЕВН е отказал да възстанови електрозахранване на имот, докато не бъдат платени дължимите суми от предишен негов ползвател.

*Всичко по концесията на крайморската алея във Варна е тип-топ. Проверката на процедурите, осъществени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по сделката със 122 дка крайбрежен терен във Варна за проекта "Алея първа" не са констатирали нередности. Това заяви на парламентарно питане днес строителният министър Росен Плевнелиев. По думите му процедурата по продажбата на терена е била сложна и решенията за осъществяването й са вземани от различни администрации в различни периоди от време. Това е ставало включително с промяна на закони, каза Плевнелиев.

*От 20 март до 18 април в София ще се чисти пролетно и кампанийно. Акцията ще мине на два етапа:от 20 март до 4 април наред са домовете - вън старите мебели, дрехи и други непотребни вехтории. Успоредно с това ще се почистват и пространствата край църкви, паметници на културата, междублокови пространство, училищни дворове. 109 машини ще извозват събраните отпадъци. До момента 56 фирми в София са обещали да дадат безвъзмездно транспорт и товарна техника за почистването в 24-те района. Други 57 ще осигурят дребни награди. След Великден метлата ще играе по паркове, административни сгради, детски градини, болници и други обществени места. Ще се почистват нерегламентирани сметища, както и ще се залесяват градски и крайградски площи. Общината разкрива телефон за сигнали на граждани по време на кампанията - 9 377 409. По време на кампанията ще се събират и излезлите от употреба електрически уреди и електрическо оборудване.

*Заливането с киселина и склоняването към самоубийство станаха тежки престъпления, реши днес парламентът, който прие на второ четене завишаване на наказанията за тези престъпления в НК. Отхвърлено беше обаче предложението на правителството отвличанията с цел откуп да се наказват с доживотен затвор без право на замяна и конфискация на цялото имущество на извършителя. По случаите на заливане с киселина най-често се образуват дела за нанасяне на средна телесна повреда, която в момента се наказва с до 5 години затвор. Сега санкцията беше завишена на до 6 години лишаване от свобода. Вчера над 2000 души се включиха в шествие срещу насилието срещу жени в Благоевград заради заливането с киселина на две момичета.
Приготовлението за убийство също стана тежко престъпление - с наказание над 5 години затвор. В момента санкцията е до 3 години лишаване от свобода и депутатите я повишиха на от една до 6 години. По-високите санкции в Наказателния кодекс няма да засегнат Маргините - подсъдимият по закон се възползва от по-благоприятния за него закон. Гласуването на промените в Наказателния кодекс на второ четене ще продължи следващата седмица. 

Oще: алея първа  ахмет давутоглу  дупки  протест  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани