Задържаният за Яна остава в ареста, защото е без адрес | webcafe.bg
newscafe

Задържаният за Яна остава в ареста, защото е без адрес

Webcafe.bg
18.11.2011, 13:10 (обновена 18.11.2011, 14:00)
пламен трифонов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Трифонов бе задържан заради намерените по тялото на Яна косми, сходни по морфология на неговите, което не значи, че са същите

Състав на Софийски градски съд остави в ареста Пламен Трифонов, обвинен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.

Задържаният преди повече от три месеца Трифонов поиска по-лека мярка за неотклонение, но съдът счете, че не е разколебано обоснованото предположение, че той е автор на престъплението.

Доводите на съда отново са, че Трифонов няма адрес, на който да се изпълни мярка за неотклонение „домашен арест", което създава опасност обвиняемият да се укрие. Съдът прецени и че има опасност Трифонов да извърши друго престъпление, като тази опасност се извежда от тежестта на престъплението, в което му е повдигнато обвинение.

Съдия Иван Стойчев повтори това, което в края на юли апелативните съдии постановиха: доказателствата срещу Трифонов са косвени и не са достатъчни за обвинителен акт, но са достатъчни той да остане в ареста.

Трифонов бе задържан заради намерените по тялото на Яна косми, сходни по морфология на неговите, което не значи, че са същите. Без луковица не може да им бъде направен ДНК анализ.

Освен, че отново изтъкна, че извършената експертиза на въпросните косми доказва единствено морфологично сходство, защитата на Трифонов заяви, че космените нишки не са запечатани и номерирани по законовия начин. Те се прехвърлят от експерт на експерт за изготвянето на заключения и изследвания. Косми, иззети от различни части от тялото му, се съхраняват в един и същи плик и според защитниците няма как за вещите лица да е ясно кой какъв е и от къде е взет.

Напомняме, че 40 дни след убийството директорът на столичната полиция Валери Йорданов заяви, че те ще бъдат изпратени за изследване в чужбина, което трае два месеца. Резултатите трябваше да се окажат решаващи за делото. На 27 октомври беше обявено пак същото - чака се от австрийска лаборатория да бъде извлечена митохондриална ДНК.

Адвокатите обясниха още, че не може задържането на Трифонов да се позовава на свидетелката Таня Иванова, защото тя не е добре психически и настояха да й се направи съдебно-психологическа експертиза.

От протоколите за разпит става ясно, че нещата, които Иванова казва пред следователите са различни от тези, които казва пред съда. Тя описва Пламен като "доберман, който всеки момент може да скочи", изглеждал подозрителен и стоял на места, където имало деца. Впоследствие е заявила, че не е била свидетел на агресивно поведение от страна на Трифонов.

„Няма такова нещо, че обвиняемият спира да ходи след убийството в Борисовата градина. Това го каза и майка му. Само Таня Иванова коментира такива неща", каза още адвокат Иван Антонов. Стана ясно, че Иванова е искала да се откаже от показанията си, но е била разубедена да го направи.

Защитата заяви, че доказателства сочат, че извършителят на деянието е Николай Русинов, който от обвиняем се превърна в свидетел.

Русинов бе освободен след като свидетелства, че е имал полов контакт с Яна и я оставил сама в парка - жива. Думите му се потвърдиха, след като от МВР проследили по телефона му, че той не е бил на местопрестъплението в часовете на смъртта й.

Антонов обясни, че и разпечатката на телефона на Пламен Трифонов не показва да има използвани клетки на оператора в района на престъплението в тази нощ.

Защитата на Трифонов твърди, че по намерените лични вещи на Яна, опаковка от презерватив намерена в близост до мястото на убийството, бутилка от уиски, салфетки със сперма, клетъчен материал и дактилоскопни следи напълно съвпадат с биологичните данни на Николай Русинов.

Освен това защитниците на Трифонов подчертаха, че при завръщането си в България, когато той е бил разпитван във връзка със зверското убийство, по тялото му са констатирани множество наранявания и травми, но никой не е анализирал техния произход.

Те посочиха още, че по мобилния телефон на Яна имало кръв и била удряна няколко пъти по лицето и тялото с тъпи предмети.

Съдебно медицинска експертиза установява, че смъртта на момичето е настъпила между 2 и 3 ч. през нощта, посочиха адвокатите. Вторият заподозрян Николай Русинов е бил с Яна до 6 ч. сутринта.

Самият Пламен, казаха те, по това време не е бил в Борисовата градина, а в кв. "Хаджи Димитър".

Защитниците изтъкнаха още, че Пламен два пъти се е явявал на детектор на лъжата и резултатите показвали, че той не е съпричастен към убийството, а Русинов и до момента отказва да застане на детектор.

В полицията ми казаха, че съм отгледала убиец

Това каза пред журналисти Емилия Иванова, майка на обвинения. „Ходехме си по парковете и се прибрахме, когато е станало убийството на това момиче, не сме били тази вечер в Борисовата градина", каза Емилия Иванова.

Според нея космите по тялото на Яна са нагласени. „Полицията се държа грубо с мен, искаха да ме затворят в някаква стая, за да говоря. Как можа полицията да повярва на психически неуравновесена и да обвинят сина ми. Аз съм непрекъснато с него", обясни тя и каза, че е подписала протокол без да го чете.

„Подписах го, защото 13 часа не бях яла, не бях пила вода, така ме държаха", каза майката. По нейните думи - няма такова нещо, че синът й си е променил държанието след онази вечер. „Ние не познаваме нито убитото момиче, нито свидетелката Иванова, не познаваме и Николай Русинов. Синът ми разчита единствено на правосъдието, той и аз знаем, че е невинен. Синът ми седи в ареста без вина виновен", каза Емилия Иванова.

Самият Пламен Трифонов заяви пред съда, че е невинен и е обвинен заради социалното му положение. Той подчерта категорично, че не е бил в Борисовата градина в нощта на убийството.

Решението на Градския съд на София не е окончателно и може да се обжалва пред Софийският апелативен съд. Делото там е насрочено за 24 ноември.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 18.11.201121:46

Ми телефонът му се е разходил в друга посока, за да отвлече вниманието ... абе ако не се въведе лична отговорност на обвиняващите при грешка да компенсират погрешно обвинените като се разбере истината все ще сме свидетели на простотии...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

3 lele male | 18.11.201116:53

ммдддддаааа... и накрая ще кажат, че Яна е била изнасилена при самоотбрана... Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 18.11.201116:30

В България полицията и правосъдието са като хунтата 70 години в Латинска Америка. Тези си фабрикуват факти, решават без разследване, пускат виновни задържат невинни, очакваме скоро и масови разстрели по стадионите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

1 strawsPulledAtRandom | 18.11.201114:40

Абе работата много яко смърди. Единият бил убиец, защото евентуално можело да са негови космите (тоест може да е бил на местопрестъплението), а другият не бил убиец, макар че доказано е бил на местопрестъплението. Ей тази логика ако някой ми разтълкува...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани