Обрат по делото САПАРД | webcafe.bg
newscafe

Обрат по делото САПАРД - всички са невинни

Webcafe.bg
21.09.2012, 10:25 (обновена 21.09.2012, 13:55)
Марио Николов

Снимка: © БГНЕС

Марио Николов е невинен

Наблюдаваното от ЕК знаково дело за пране на пари, свързано с европейската предприсъединителна програма САПАРД, претърпя пълен обрат.

Софийският апелативен съд (САС) оправда по всички обвинения бизнесмена Марио Николов, Людмил Стойков и останалите четирима подсъдими за пране на 7.5 милиона евро по програмата.

Според обвинението престъплението е извършено чрез измами с внос на машини, за които били използвани подправени документи. Прокуратура бе поискала осъдителни присъди за всички обвиняеми.

Мотивите на магистратите бяха публикувани на сайта на САС. Там се обяснява, че в хода на съдебното следствие се появили нови доказателства - банкова експертиза, съдебно-икономическата експертиза, разпити на свидетели.

САС откри, че незаконните финансовите операции са извършвани от други лица, но не и от подсъдимите. Става дума за банкови преводи на източените пари по САПАРД към дружеството „ПАЛМИГРУП"АД.

Така Марио Николов, Мариана Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов са невинни, а за Людмил Стойков бе потвърдена оправдателната присъда на първоинстанционния съд - Софийски градски съд.

Делото „САПАРД" се следи зорко от Брюксел като показател за състоянието, ефективността на съдебната ни система и реформирането й. Ако оправдателната присъда бе произнесена преди традиционния летен доклад на ЕК, констатациите на Брюксел щяха да са още по-критични.

Решението е на тричленен състав на САС с председател Калин Калпакчиев и членове Калинка Георгиева и Стефан Илиев.

Пълен обрат

Разследването започна преди 4 години, след като Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) изпрати сигнал до българските разследващи органи. Замесените в аферата германски граждани отдавна са осъдени и изтърпяват присъди

Николов бе осъден на първа инстанция на 10 години затвор по обвинение за пране на същите 7.5 милиона евро, източени от САПАРД, от което се отърва президентският спонсор Людмил Стайков. Съпругата му Мариана пък бе осъдена на 8 години затвор.

В този процес подсъдим беше и бизнесменът Людмил Стойков, когото обаче съдът оправда и чиято оправдателна присъда прокуратурата протестира.

Софийският градски съд се произнесе по делото за пране на пари още преди да е завършило делото за самата кражба на 7.5 милиона евро от европейската предприсъединителна програма САПАРД.

По-късно на първа инстанция (през юни 2010 година) Марио Николов бе осъден на 12 години затвор за източване на парите, тъй като бе признат за ръководител на организираната престъпна група. Людмил Стойков бе оправдан.

Тогава съдът реши да отнеме имуществото на Николов и да му наложи временна забрана да заема държавен пост и да кандидатства по европейски проекти. Съпругата му - Мариана Николова бе осъдена на 5 години зад решетките, а останалите Ана Шаркова, Валентин Ангелов, Лазарина Георгиева и Иван Иванов - на 10 години затвор и отнемане на половината имущество. Процесът бе воден и срещу Григор Главев, който почина.

Тази присъда също се обжалва на втора инстанция, като САС реши да върне делото на прокуратурата.

Критики към прокуратурата

САС критикува и решението на прокуратурата да раздели делата на две - едното за източване, а другото - за пране на парите по САПАРД. Този факт е в „основата на фактическите, доказателствени и правни трудности пред настоящето дело".

„С разделянето на производството прокуратурата сама е създала непреодолими пречки пред пълното и вярно установяване на фактите по случая и правилното приложение на закона", се казва още в прессъобщението на САС.

 

 

Oще: дело  людмил стойков  марио николов  правосъдие  сапард  сас  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

2 Govedo13 | 28.09.201215:19

Е много ясно че са невинни нали са си платили?
По-скоро съдията и прокурора да бъдат осъдени ако ги бяха осъдили- всичко си е точно пито платено, всички са щастливи и "европейските партньори" и раята в БГ- както бай Тошо казва>
"Най-важното е да има баланс на интереси, тогава всички ще са доволни"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 21.09.201214:37

Тези правиха далаверата заедно с едни германци.
В Германия ги осъдиха преди години,тука делото се влачи 5 години и ги оправдаха.......
Делото в България отначало вървеше паралелно с делото в Германия....
Но ... това е Българското правосъдие.
Да бъде осъден някой дето е гушнал 12 милиона, тук е невъзможно.
Корупцията така е завладяла България, че .... няма измъкване.
Мафиотите - на свобода. А народа тъне в мизерия.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани