Българите все така не вярват на Темида и на МВР | webcafe.bg
newscafe

Все така не вярваме на Темида и на МВР

Webcafe.bg
07.10.2012, 17:52 (обновена 07.10.2012, 18:50)
Документи

Снимка: © БГНЕС

Над 80% от анкетираните смятат, че българският съд е податлив на натиск от политици и от икономически групи.

Българите продължават да не вярват на полицията, съда и прокуратурата. Причината за това са корупцията, оказваният политически натиск и провалът по т.нар. обществено значими дела. Това показва изследване на социологическа агенция "Алфа Рисърч".

Други проблеми за правораздавателната ни система са тромавите и бюрократични процедури, ниската прозрачност на прокуратурата и некомпетентността и слабата професионална експертиза.
Над 80% от анкетираните смятат, че българският съд е податлив на натиск от политици и от икономически групи. През 2010 г. подобно мнение са споделяли 70% от анкетираните.

Самите съдии категорично отхвърлят възможността съдът да се подаде на натиск. Те са по-склонни да не приемат за вероятно евентуално отстъпление при политическо вмешателство или пред натиск на финансови групировки или фирми.

Данните показват, че гражданите и бизнеса биват обслужвани по-внимателно (79%) и бързо (72%) от страна на съдебните служители. По-бързото и качествено обслужване се допълва от констатациите за улеснени процедури, както по отношение издаването на свидетелство за съдимост, съдебна регистрация, актуално състояние и пр. (70%), така и по отношение на достъпа до информация по текущи дела (55.4%).

Извършената от съдилищата реорганизация и подобрение на системата за управление и контрол на делата има осезаемо положителен ефект. Докато преди две години 27.2% от анкетираните заявяват, че делата на първа инстанция са приключвали в рамките на три месеца, то за 2012 г. това са вече 46.1%.

Сериозно подобрение се наблюдава и по отношение продължителността на съдебните процеси на втора инстанция, като 50% от хората заявяват, че делата им са приключили в рамките на три месеца (при 41.7% през 2010 г.).

За разлика от съдиите, гражданите смятат, че външни за системата фактори са по-съществени по отношение на проблемите в работата на съда, отколкото вътрешните. Така например, лошото заплащане, вътрешно-ведомствените процедури, материално-техническата база и недостатъчният човешки ресурс са посочени като проблемни от едва 2% до 4% от гражданите.

Според 72% от магистратите, извършената реорганизация в работата на съда, както и приложените нови модели на планиране и разпределение на задачите, са имали положителен ефект върху ефективността в работата. При почти две трети от случаите (58%) извършената реорганизация е довела до по-ниско натоварване на администрацията и съдиите.

Oще: алфа рисърч  българи  корупция  натиск  полиция  прокуратура  проучване  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани