Барозу ни иска скоро в Шенген | webcafe.bg
newscafe

Барозу ни иска скоро в Шенген

Webcafe.bg
14.09.2013, 13:44 (обновена 14.09.2013, 13:49)
Европейска комисия

Председателят на ЕК повтори, че приемането на България не е било грешка

България и Румъния са изпълнили критериите за членство в Шенген и мисля, че ще е справедливо да им бъде дадена тази възможност колкото може по-скоро. Това заяви в интервю за БНР председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

"Това, което искам да знаят българските граждани е, че ЕК е на страната на тези, които искат силна обединена и отворена Европа. Ще направим всичко, за да няма различен статут на отделните страни", посочи той.

Мониторингово

„В европейските договори имаме някои механизми, които ни позволяват практически да изключим дадена държава от ЕС, но тъй като това е много крайна мярка, аз дори я наричам "ядрена опция", тя е много трудна за прилагане. Затова мисля, че ни е нужен друг тип, по-мек механизъм, които ще ни позволи да се намесим, ако върховенството на закона е застрашено в някоя страна - било тя голяма или малка, богата или бедна, стара, или по-нова членка", коментира председателят на ЕК.

Колкото до случая в Българи и Румъния, Барозу каза, че двете страни трябва да се съсредоточат в изпълнението на изискванията, заложени в механизма за сътрудничество и проверка и изрази несъгласие с твърдението, че мониторингът допринася тези страни да бъдат възприемани лошо.

„Сега няма да спекулирам какво е бъдещето на мониторинговия механизъм, каза Барозу, но даде приятелски съвет към България: да се насочим към необходимите реформи, за да може България да напредне в областите, които са критично важни, най-вече за гражданите".

Няма първа и втора класа

Вече сме 28 страни, разбира се много различни от гледна точка на икономическото и социалното си развитие, затова е голямо предизвикателство да запазим Европа силна, отворена и обединена. Смятам, че успяваме в това, каза Барозу. Той отбеляза, че страните, които имат обща валута трябва да имат повече механизми за координация помежду си.

В същото време обаче не трябва да създаваме първа и втора класа европейско членство, категоричен е председателят на ЕК.

Колкото до трудовите пазари в Европа, принципът на свободно движение е основополагащ се в ЕС и не трябва да бъде поставен под въпрос. „Разбира се, ако има конкретни проблеми с незачитане на тази свобода или злоупотреби с нея, има механизми, които ни позволяват да се намесим", каза Барозу.

Трудното е зад нас

„Икономическата ситуация в Европа сега е много по-добра, отколкото беше. Днес вече никой не допуска провал на еврото", отбеляза още председателят на ЕК. Той подчерта, че има политически риск, който може да нарасне значително ако правителствата не са решителни в реформите или се появи системна нестабилност. Барозу подчерта, че това бързо ще свали доверието на инвеститорите, международните партньори и пазарите.

„Влизането на България в Европейският съюз не беше грешка, а правилно решение - и за България, и за ЕС като цяло. Присъединяването на България й помогна да ускори някои реформи, които бяха много важни. Аз се възхищавам на вашата страна, знам, че все още има трудности, но съм следил внимателно развитие на България, посещавал съм я неведнъж и съм наясно, че остават още предизвикателства. Но определено приемането на България не беше грешка", заключи Барозу.

Oще: европейска комисия  европейски съюз  ек  жозе мануел барозу  мониторинг  шенген 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.