Подслушването влезе в Европарламента | webcafe.bg
newscafe

Подслушването влезе в Европарламента

Webcafe.bg
07.05.2013, 17:33 (обновена 08.05.2013, 10:50)
Европейски парламент

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент реши днес с 32 гласа "за" срещу 26 "против" да включи в дневния си ред разискването на въпроса с подслушването в България.

Засега не е известно на кое от следващите заседания на комисията въпросът ще бъде подложен на обсъждане. Факт е обаче, че ще се случи след изборите в България, които са на 12 май.

Евродепутати, участвали в днешното гласуване, изразиха очакването това да се случи в края на месеца.

Заседанието днес започна с гласуването на тази точка, като председателят на комисията Хуан Агилар отбеляза, че официалната формулировка на темата е "Незаконни практики в България и репресии срещу политици, журналисти и бизнесмени".

Той уточни, че на 24 април координаторите на парламентарната комисия не са успели сами да постигнат на закритото си заседание решение дали темата да залегне в дневния ред, което е наложило днешното явно гласуване.

По неговите думи координаторите са утвърдили с 30 срещу 26 гласа препоръка за обсъждането на поставената тема в пленарната сесия на ЕП в края на май в Страсбург.

Непосредствено преди днешното гласуване евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Вероник Матийо заяви, че ЕНП, в която членува и ГЕРБ, не желае парламентарната комисия да се превръща в трибунал.

От името на партията тя препоръча комисията да не се намесва, тъй като в България по поставения въпрос се води следствие.

По-добре е българското правосъдие да се произнесе, няма да ни стигне мандатът да направим собствено разследване, заяви Матийо.

Oще: българия  еп  обсъждане  подслушване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани