В Англия се роди първият див северен елен от ледниковата епоха насам | webcafe.bg
newscafe

Англия пак се сдоби със северни елени

Webcafe.bg
13.05.2010, 17:21 (обновена 13.05.2010, 17:33)
елен, северен елен

Снимка: © Уикипедия

Северният елен карибу е невероятно красиво животно

В Англия се роди първият див северен елен от ледниковата епоха насам.

Малък северен елен, подскачащ в поле със синчец в Корнуол, е първият по рода си, роден сред дивата природа на Англия от настъпването на ледниковата епоха насам.

Диви северни елени са населявали Шотландия, но са били изтребени напълно от ловците през XIII век. А малкото еленче Блу, взело името си от полетата със синчец наоколо, е първият представител на този вид, роден в Англия през последните няколко хиляди години. Още три малки еленчета се очаква да се родят този месец, което ще увеличи общия брой на северните елени в имението Треварно до 14.

Британското общество за грижа за елените оповести, че северните елени не са местен за Англия вид от поне 2000 години, но тази цифра вероятно е по-близо до 10 000 години. Условията в Англия, особено в югозападната й част, затрудняват размножаването на този вид.

Центърът за северни елени "Кеърнгорм" в Ивърнес е единственото място, където северните елени съществуват в дива среда във Великобритания, след като са били внесени там през 50-те години на миналия век.

В Корнуол малкото стадо от северни елени, които иначе традиционно обитават арктическите райони, живее на свобода около Треварно край Хелстън. Животните са доставени като коледна атракция през 2008 г. и постепенно са се аклиматизирали към мекото време в региона.

Роденият на 1 май Блу вече се е превърнал в главна атракция за местните. Дресьорът му Ели Пиърс каза: "Пристигнах една сутрин - и той беше на ливадата, изглеждаше изключително красив. Наддава с по половин килограм на ден и се държи невероятно приятелски. Много е любопитен. Вече може да тича по-бързо от мен, но не обича да се отделя много от майка си, тъй като тя го защитава."

Еленчето засега още се храни с майчино мляко, но вече развива апетит и за пасене на трева в специално проектираната си за целта кошара.

Дивите северни елени, известни в Северна Америка под названието "карибу", някога са се срещали дори далеч на юг - например в Испания, но в Европа днес обитават единствено Норвегия и някои части на Русия.

Oще: северен елен 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани