Зърнопроизводители на протест, искат среща с премиера | webcafe.bg
newscafe

Зърнопроизводители на протест, искат среща с премиера

Webcafe.bg , По БНР
21.03.2011, 13:09 (обновена 22.03.2011, 09:27)
Пшеница

Снимка: © БГНЕС

Зърнопроизводителите искат оставката на земеделския министър Мирослав Найденов...

Протестиращите зърнопроизводители не получиха дата за среща с премиера, както настояха днес. Първо ще се срещнат с министрите Симеон Дянков и Мирослав Найденов и едва след като се споразумеят с тях - с министър-председателя.

Мотивът им за отказ да се видят с двамата министри беше, че досега са водили безрезултатни разговори с тях.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов заяви, че ще участват на среща с властта, само ако има гаранция, че там ще присъства и премиерът Бойко Борисов. По БНР Христов заяви, че земеделците многократно са водили безрезултатни разговори с финансовия и земеделския министър и ще се отзоват на поканата, само ако бъде отправена от министър-председателя.

Над 150 трактора и други тежки селскостопански машини, както и много леки автомобили, се включиха в протестта на зърнопроизводителите в Стара Загора. Досега от субсидиите на производителите са изплатени 320 милиона лева или 35% от дължимите суми, съобщиха от асоциацията.

От 35 милиона декара обработваеми площи в България, 25 милиона се засяват със зърнени култури. От тях 400 хиляди декара са двойно заявените площи от 28 хиляди бенефициенти. Министерството на земеделието и храните досега не ги е изчистило 9 месеца, коментира Радослав Христов.

Това е, което поражда нашия протест. Има поети ангажименти със срокове и дати и те не се изпълняват и то не за първи път, заяви шефът на асоциацията.

20% от зърнопроизводителите получават 60% от субсидиите. Според Христов всички производители трябва да плащат еднакъв данък, защото, според Конституцията, държавата трябва да създава равни условия за бизнес.

Проблемите...

Според фермери не е ясно колко души не са се издължили към държавата: 39 000, както твърди министър Найденов, или 9000, колкото са посочени в сайта на министерството. Разликата от 30 хиляди къде е, не мога да разбера. Имат задължение, нямат задължение, или се лъже, защо не им се плаща, попита Христов.

Шествие от близо 100 трактора, развяващи българския трикольор премина разстоянието от село Труд до Пловдив, където на митинг зърнопроизводители от целия регион се обявиха за оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и за ясни и устойчиви правила за развитие на земеделието.

От подписания в средата на миналата година меморандум и от поетите ангажименти към бранша управляващите са изпълнили само две точки от общо седем, заяви Ангел Вокодинов, председател на регионалната асоциация на зърнопроизводителите. Зърнопроизводителите настояват меморандумът да се преподпише наново, но с други клаузи и в присъствието на премиера.

"Става въпрос и за пари, но преди всичко за правила. За ясни правила и изплащане на тези пари, които са договорени, и най-после да се въведе европейската практика за безакцизно или с намален акциз по-точно гориво за земеделските нужди", каза Вокодинов.

Ще протестираме, докато ни чуят, казаха зърнопроизводителите. Субсидиите се плащат не навреме, трябваше да дойдат преди Нова година. Ако не получим март и април, а следващите субсидии, ако се изплатят в декември месец, ние трябва да платим данък за две субсидии за годината. Но данъците изобщо трябва да бъдат премахнати. И то тотално. Торовете поскъпват, нафтата, горивото се увеличава и ние "дал Кольо, взел Кольо", посочи един от протестиращите фермери.

Протестът предизвика задръствания по пътя от село Труд до Пловдив и доведе до затваряне на източното платно на Карловско шосе. Организиран е обходен маршрут.

Заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Васил Петров също потвърди, че преговори ще има, ако се отзове премиерът. На днешния протест на фермерите в Разград той заяви, че чакат покана от министър-председателя.

Протестът на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието подкрепиха и фермери, които не членуват в браншовата организация. С около 100 трактори протестиращите се събраха на изхода за Кубрат в града, без да затварят пътя. По време на протеста движението на автомобилите беше отбито в едната лента на пътното платно.  

Ако зърнопроизводителите не започнат преговори с правителството, протестите продължават и утре, 22 март.

След три часа разговори

По разпореждане на премиера Бойко Борисов започва проверка дали има неизпълнени точки от меморандума между правителството и зърнопроизводителите и ако има, кой е виновен за това. Това стана ясно след тричасовите преговори между министрите на финансите и земеделието и протестиращите зърнопроизводители.

Проверката трябва да приключи до 10 дни. Мирослав Найденов съобщи, че тя ще засегне фонд "Земеделие" и конкретно отдела, който се занимава с директните плащания. Зърнопроизводители са дали сигнали за проблеми с изплащането на субсидиите.

Oще: бойко борисов  зърнопроизводители  мирослав найденов  протести  симеон дянков  трактори 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 22.03.201102:37

Деба, вчера се влачихме два часа за 10 километра зад тях преди Сливен. На една отбивка имаще 5-6 спрели, питахме ги, защо протестират, казват: "Не знаем, шефа каза да излезем, иначе няма заплати."
   

оценка

+0 -0