Арестуван е чиновник от просветното министерство в хода на проверката на МВР дали е изтекла информация относно матурите по български език и литература | webcafe.bg
newscafe

Кой е Дълбокото гърло за матурите? Един - в ареста

Webcafe.bg
23.05.2010, 15:45 (обновена 23.05.2010, 18:01)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

От Рим министърът на вътрешните работи съобщи за ареста на чиновник от просветното министерство във връзка с проверката на матурите по български език и литература

Проверката на МВР по изтичане на информация за матурите е довела до арест на чиновник от просветното министерство. От Рим, където е на посещение заедно с премиера Борисов и българска делегация, МВР шефът съобщи за задържането.

"В хода на възложената проверка на МВР за това дали има изтичане на информация относно темата за матурата по български език и литература, разследващите органи са стигнали до служител на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). За него се предполага, че е предпоследното ниво преди самия източник на информация за темите за матурата", заяви Цветанов. Проверката по случая продължава, а чиновникът е задържан за 24 часа.

Просветният министър Сергей Игнатов е бил запознат с хода на проверката и той щял да вземе окончателно решение по скандала.

Първоначално служителят е задържан, защото бил в нетрезво състояние, но при разпита станало ясно, че има връзка със скандала около матурата. Цветанов каза, че 60-80 души са знаели темата предваритерно и не изключи възможността да бъдат арестувани и други. Досега са разпитани поне 50-60 души, заяви вътрешният министър.

"Не смятам, че това ще повлияе върху цялостния резултат от матурите и не смятам, че родителите трябва да изживяват всичко това и като емоция, и като напрежение, което имат и самите ученици", каза Цветанов. "Разпитани са ученици от два класа, много е неприятно", каза още той.

За това, че няма да се наложи да се отменят матурите обясни преди ден и Игнатов по БиТиВи. "Нямаме основания да твърдим, че ще има отмяна на матурите. Ще се анулират работите на тези ученици, за които се установи, че са се възползвали от изтичане на информация, защото това е равносилно на преписване", каза Игнатов.

Според него от гледна точка на министерството всичко било документално е чисто и нямало изтичане на информация във връзка с матурите.

Ден по-късно обаче историята придоби друг оттенък и министерството на Игнатов не се оказа така чисто.

"В правилата на зрелостните изпити има задължения и за самите зрелостници и там категорично е записано, че те нямат право да ползват каквито и да е източници на информация", коментира днес Ваня Кастрева, директор на Регионалния инспекторат по образование - София, пред агенция "Фокус".

„Като се види, какви са резултатите на учениците и дали наистина има обстоятелства, които налагат анулирането на техните писмени работи, министърът е този, който ще вземе решение", посочи тя.

Кастрева, естествено, не отговаря на въпроса кой е задържаният служител, но дава да се разбере, че е един от членовете на комисията, изготвила изпитните варианти за матурите.

Oще: матури  мвр  проверка  сергей игнатов  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 24.05.201000:03

There is much better way to stop it all - stop the out-dated literary exams and make the students read something more sensible than novels full of naivety and cultural cliche. What the hell is so great about those few Bulgarian classic authors anyway? Well, Botev, Vazov and a couple of others may have something to do with our key historical moments, but aside of that they are mediocre at best. I stand by my opinion and I have never been afraid to say it even in school at those same exams. There are good Bulgarian authors, but most of them are left out of the educational schedules and the rest are given some space in the corner, but they rarely make the final exams or even mid-terms. Don't tell me there is no political bias in the method of choosing them - there was and will be as long as significance of literature is overstated and the brightest minds ignored just because they never though to write a stupid story about stupid people for stupid people. The modern children have access to much more information, they can be stimulated or even tricked to tap into the ocean of human knowledge around them instead of making them cling to outdated and outlived books for years...
   

оценка

+0 -0