Гените на българите са много близки до тези на народите в Памир, е заключението на научна експедиция "Тангра" | webcafe.bg
newscafe

Българите не сме цигани или славяни, а афганистанци

Webcafe.bg
10.06.2010, 16:34 (обновена 10.06.2010, 17:07)
Хамид Карзай

Снимка: © БГНЕС

Това е президентът на Афганистан Хамид Карзай. Ако му смените облеклото, може спокойно да мине и за Цончо Колев от "Биг Брадър Фемили" или поне за негов брат...

Гените на българите са много близки до тези на народите в Памир. Това е заключението на научната експедиция "Тангра", която събра генетични проби от жители на Афганистан и Таджикистан, съобщи БНТ.

Така към езиковите, антропологическите и археологически факти, теорията за индоевропейския произход на българите получи подкрепата и на ДНК анализа.

Памир, а не западен Сибир е прародина на българите - доказва научната експедиция "Тангра". С народите в Памир дори на пръв поглед си приличаме - и като лица, и като бит, земеделски култури, фолклор. Но пък генетичните доказателства са най-неоспорими.

"Обориха се три основни тези, които сме учили в училище - първо, че българският народ е изключително генетично разнообразен, т. е. една мозайка, в която всеки от нашествениците е оставил по нещо. Оказва се, че това не е така. Второто - в нито едно от изследванията до момента в българите не са открити азиатски гени. И третото много интересно нещо - ние стоим много далеч от славяните", заявява д-р Славян Стоилов, член на експедицията "Тангра".

Това според учените за сетен път говори, че хунският произход на българите от Сибир и Алтай е приет от официалната история съвсем хипотетично, без доказателства. Разбира се, генетичните изследвания от Памир са ориентировъчни ,подчертават учените. За да се получи абсолютна категоричност, са нужни по-мащабни проучвания. Преди това обаче на екипа предстои експедиция до Иран.

Иран за първи път ще допусне български изследователи до своите музеи, археологически и писмени източници. Известните досега обекти показвали определено сходство с религията и културата на древна Персия. Сега учените ще се търсят и истински доказателства за това.

Oще: българи  генетика  гени  експедиция  тангра 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани