Плевнелиев и Орешарски срещу играта с етническия мир | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев и Орешарски срещу играта с етническия мир

Webcafe.bg
12.11.2013, 09:45 (обновена 12.11.2013, 20:37)
бежанци

Снимка: © Явор Николов

Насаждането на страх и омраза, противопоставянето на различни групи в обществото, е опасно и по никакъв начин не бива де се толерира, твърдят Плевнелиев и Орешарски

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски застанаха срещу ксенофобията и псевдонационализма с обща декларация, призовавайки кризата със сирийските бежанци да не се политизира.

Това е тяхната втора съвместна позиция след тази за нуждата от политическо решение на войната в Сирия. Сега поводът са зачестилите престъпления на расова и етнически основа, опитите за всяване на омраза и призивите за изгонване на бежанците.

Прокуратурата вече образува няколко такива производства, включително срещу Ангел Джамбазки от ВМРО и видния контрапротестиращ Бисер Миланов - Петното.

„Налагането на ненавист и нетърпимост към различния и настройването на хората едни срещу други, както и заиграването с етническия мир, са крайно опасни и неприемливи действия, които категорично трябва да бъдат осъдени", пишат Орешарски и Плевнелиев.

Двамата припомнят, че кървавата война в Сирия продължава вече трета година, жертвите са над сто хиляди души, а милиони сирийци бяха прокудени от домовете си.

„Един горд народ с богата история и култура сега е подложен на изпитание и болка. В страната ни идват хора, бягащи от злото на войната. България е длъжна да се отнесе отговорно към този проблем в името на универсалните ценности, които поставят живота и правата на човека като най-висши блага", изтъкват президентът и премиерът.

Всяка държава има механизми да се справи с нелегалната имиграция, но бежанците се нуждаят от специален подход и не е случайно, че те са обект на международноправна закрила, припомнят държавните мъже.

Декларацията им изтъква, че грижата за бежанците по никакъв начин няма да засегне социалните плащания към българите, работните им места или пенсиите.

"Бягащите от войната сирийци не идват в страната ни от добро. Те не искат нашите пари. Те просто търсят помощ и закрила. Затова е важно всички граждани и общественици да подходят с разум и отговорност", твърдят Орешарски и Плевнелиев.

"Отправяме апел към всички за солидарност и за съпричастност към страданието на бежанците, потърсили закрила в страната ни. Нека всички ние докажем своята хуманност и цивилизационен избор", се казва в декларацията.

По-късно парламентът избра депутата от ДПС Алиосман Имамов за заместник-председател на Народното събрание на мястото на напусналия Христо Бисеров. Четин Казак (ДПС) стана председател на правната комисия - пост, също заеман от Бисеров.

И Сергей Станишев най-сетне се изказа по темата за омразата и ксенофобията

В страната се насажда страх, ксенофобия и омраза към бежанците и към имигрантите, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в съобщение към медиите, разпространено от пресцентъра на социалистите.

''Важно е всяка политическа партия да има ясна и категорична позиция срещу насилието не само етническото, религиозното, основано на такива мотиви, но и насилието като цяло, като израз на нетърпимост в нашето общество.

Очаквам това да бъде направено и от парламентарната опозиция и от други политически партии, извън парламента. Днес станахме свидетели на общо обръщение на президента и министър-председателя, именно по тази тема и по-конкретно темата, свързана с бежанците в България. В страната се насажда страх, ксенофобия, омраза към бежанците и към имигрантите.

Всички сме свидетели на това. Тази омраза почива и върху реално напрежение в българското общество от неизвестността и последиците на бежанската вълна, на която е подложена България", се казва в съобщението, в което не се назовава нито една партия и се припомнят известни факти от историята ни, пример за толерантност.

Хората в България трябва да знаят, че правителството има ясно разработен план по всички въпроси, свързани с бежанската вълна и с наплива на нелегални имигранти, пише в прессъобщението.

Oще: бежанци  пламен орешарски  росен плевнелиев  сирия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 12.11.201312:00

Не съм много запознат с международното право, но доколкото съм осведомен - задължението за приемане и подслон на бежанци от конфликти важи само за държавите които са непосредствено съседни с държавите с конфликт. Така, че призивите за затваряне на границата са напълно законни и напълно основателни. Какво му е опасното тук?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани