делото за "Октопода" е сгрешено тактически от самото начало, защото все още хората на Никола Филчев са на възлови места в прокуратурата, заяви бившият шеф на НСС ген. Атанасов | webcafe.bg
newscafe

Ген. Атанасов: Цветанов е изправен пред фиаско!

Webcafe.bg 18.11.2010, 11:06 (обновена 19.11.2010, 13:16)
цветан цветанов

Цветанов губи политическа височина и показа, че оперативната работа в МВР не му е ясна, заяви Атанас Атанасов, бивш шеф на НСС и председател на ДСБ-София

Вътрешният министър Цветан Цветанов е изправен пред фиаско. Това констатира тази сутрин по Нова телевизия бившият шеф на Национална служба сигурност (в момента част от ДАНС), ген. Атанас Атанасов, настоящ председател на ДСБ - София. 

Не мога да разбера какво прави Цветанов: ако сега бившият главен прокурор Никола Филчев не бъде изправен пред съда, битката с "Октопода" ще бъде загубена напълно", заяви Атанасов. Според него въпреки добрите му намерения и желание да се справи с престъпността, времето на Цветанов в политиката е свършило. Той губи политическа височина и показа, че оперативната работа в МВР не му е ясна, заяви Атанас Атанасов, който допреди да влезе в политиката като депутат от СДС, беше прокурор в Разград.

"В контекста на всичко това, което беше говорено в публичното пространство от близки на убитите, не изключвам и хипотезата за съпричастност на Никола Филчев във всичко това, което се е случило". Ето това изрече Цветанов преди дни, след което даде заден ход.

Според Атанасов делото за "Октопода" е сгрешено тактически от самото начало, защото все още хората на Филчев са на възлови места в прокуратурата. Така всъщност разследването е започнало от групата на Филчев, "която сега проваля делата".

Как се замазва гафът с хвалбата за Живков

"Много съм гневен от думите на Бойко Борисов за Тодор Живков. Изумен съм от това какъв гаф е направил", каза още  Атанас Атанасов. Той подозира, че въпросът с Филчев излиза сега на бял свят, защото Борисов е разбрал какъв гаф е направил и трябва да има нещо друго, за което хората да говорят.

Освен това Атанасов смята, че и страхът е извадил сега Филчев на сцената. Неслучайно по радиа и телевизии да го защитават излизали хора като Румен Петков, затова бил изпратен и като посланик в Казахстан - "за да го скрият, а не че е бил на заточение". (В интервю преди ден Филчев заяви, че посланическото назначение в азиатската страна е било на практика заточение...) 

В случая с бившия главен прокурор имаме работа с един патологичен лъжец, заяви Атанасов. Вчера Филчев каза, че в миналото отношенията му с Атанасов са били по-близки от тези с Алексей Петров. Преди ден Филчев заяви, че не познава Алексей Петров.
Бях депутат в 40-ото НС, когато внесохме при новия главен прокурор Борис Велчев над 10 сигнала за престъпления, в които е участвал Филчев, но отговор няма, посочи Атанасов.

Пъклените дела

Версията на Атанасов е, че Филчев има мотив да се разправя с прокурора Николай Колев и е известно, че е имало тежък конфликт между двамата. При Филчев всяко едно пъклено дело имаше версия кой е виновен, коментира Атанасов огласеното от бившия главен прокурор, че убийството на Колев е свързано с участие в трафик на наркотици.

Атанасов нарече Филчев зъл гений, който трябва да бъде подложен на психиатрична експертиза. Попита също с какви пари учи синът му в Швейцария и с какви пари е ходил да се лекува в чужбина.

Справката на НСС, подписана от Атанасов, изтече в Интернет

Справката от НСС, която уличава прокурора Николай Колев като замесен в трафика на дрога, спомената вчера от бившия главен прокурор Никола Филчев, е от 2001 г. и носи подписа на ген. Атанас Атанасов. Девет години и половина след изготвянето й изтече в Интернет.

Прокурорът Николай Колев се е занимавал с контрабанда на наркотици и оръжие и е бил убит, защото е взел 3 млн. лева от наркобоса Сретен Йосич, обяви вчера по Нова тв Филчев.

Запитан вчера какво е пречело на ръководството на МВР да работи по убийството на прокурора Николай Колев през 2002 г. (когато Бойко Борисов бе главен секретар на МВР, а Цветанов - негов оперативен помощник), вътрешният министър каза: "Не мога да бъда съдник на стар период. Мога да кажа за днес, когато имаме политическата воля и подкрепата на българския парламент, премиера и МС. Ние всъщност вече имаме оперативна свобода, която е дадена на хората от МВР да работят и да доказват своя професионализъм."

Ето я...

"Във връзка с възложена от вас предварителна проверка в ДНСС-МВР е открит оперативен отчет с окраска "Престъпления, свързани с наркотрафик, производство и разпространение на психотропни и упойващи вещества, незаконна търговия с оръжие" на българския гражданин Николай Георгиев Колев ЕГН...., с адрес:....

Основанието за откриване на преписката е постъпила оперативна информация, че обектът (по-надолу с тази дума се нарича Николай Колев) участва в международни контрабандни канали за внос, износ и разпространение на оръжие, наркотични и психотропни вещества...

На името на обекта няма регистрирани фирми и не участва в съдружия с други лица. Работи като адвокат и използва офис с адрес:..., съвместно с...

От работата по преписката става видно, че обектът проявява голяма мнителност. В тази връзка на домашния си адрес е създал организация за извършване на "контранаблюдение" и осигуряване на района. В тази организация членуват:... Всички връзки между тази група се осъществяват по мобилни телефони...

Характерно за обекта е, че поддържа контакти с голям кръг от лица, като част от връзките му са бивши ръководни служители на НСС-МВР, прокуратурата и следствието.

Установени са и връзки на обекта с лица, участващи в групата, извършваща разпространението на наркотици. Същите са съхранявани в депа в Ямболско, а именно клетката на лъвовете на Орлин Аврамов и 50-тонните бъчви на "Стара изба" ООД. Наркотиците са разпределяни от обекта на преписката и са разпространявани в страната, както следва:

Руско Карагогов, разпространявал наркотиците в Сливен и региона. Получени са оперативни данни, че Карагогов е оказал влияние при приватизацията на "Вини - Сливен", като е поискал 10% акционерно участие във фирмата.

Николай Колев-Босия (обектът го посещава в дома му в София) разпространявал наркотиците в Старозагорско.

Димитринка Тодорова Атанасова-Калайджиева разпространявала наркотика във Варненско. Работила е във Военната прокуратура. На база компрометиращи данни за детството на Калайджиева обектът я привлича в групата, като започва да изпълнява дадените от него поръчки.

След напускането на работата си във Военната прокуратура Калайджиева започва работа като секретарка на убитата адвокатка от Ямбол Надежда Георгиева. По време на работата си в кантората на Георгиева Калайджиева многократно е споделяла, че не иска повече да се занимава с наркотици.

С помощта на обекта на база на фалшиви документи Калайджиева и съпругът й Пламен Калайджиев получават виза за Обединеното кралство. Установено е, че в момента и двамата работят в Ивишън, Англия, в консервната фабрика в града.

Друг важен участник в групата, разпространяваща наркотици, е Орлин Аврамов, понастоящем задържан за убийството на адвокатката Надежда Георгиева. Същият е организирал депата за съхранение на наркотиците в Ямбол. Оттук с празни цистерни се извършва фиктивен износ на вино за Япония.

Аврамов и убитата адвокатка Георгиева са били в близка връзка, като същевременно Георгиева подпомага дейността на Аврамов при закупуването на винарната в Ямбол. Разбирайки, че се извършват престъпления, Георгиева се установява в София. В този период непрекъснато са изпращани парламентьори в София, които е трябвало да я убедят да се върне в Ямбол и да работи с Аврамов. Същата е убита на 26 февруари 2000 г.

Важно звено в групата се явява Маргарит Тодоров. С негово участие сумите, постъпващи от канала за износ на наркотици (Японската следа), са се превеждали в чужбина. Тодоров е връзката на цялата организация във Великобритания.

Тодоров е бил директор на "Винимпекс"-София, откъдето успява да източи около 1.5 млн. лири. Чрез различни схеми успява да доведе до фалит представителството на дружеството във Великобритания и да поеме търговията с вина на английския пазар чрез собствена фирма. Било му е заведено дело, но тогавашната му съдружничка Роза Георгиева плаща за прекратяване на делото.

Според оперативна информация Роза Георгиева е била убита от М. Тодоров, за да може да получи цялата собственост във фирмата. Сестрата на Р. Георгиева Донка Митева осъжда Тодоров за сумата от 250 000 английски лири, които са преведени по сметка на сина на Р. Георгиева - Андрей Янев.

Обектът на преписката постоянно организира подаването на жалби срещу Митева, след което проявява загриженост и желание да й помогне. За тази цел е получавал пари, давани му от Андрей Янев.

Обектът успява да противопостави Митева и Янев, който започва да пише жалби срещу нея. През 1997 г. за пътуването си до Великобритания Янев изработва на компютър фалшива бордеро, предоставено в посолството им в страната. Към настоящия момент е отправено запитване към английската страна с цел разкриване на измамата.

След пенсионирането на обекта последният се е срещал с Донка Митева и я склонява да лъжесвидетелства срещу Никола Филчев - гл. прокурор, като каже, че Надежда Георгиева е дала 1000 щ.д. за закупуването на санитарен фаянс за банята му. Митева му отказала.

Данните за дейността на групата са потвърдени от свидетел и протоколирани от съдия.

14 май 2001 г., ген. Атанас Атанасов, директор на дирекция "Национална служба сигурност"- МВР

Кой кой е в справката:

Руско Карагогов - прокурор от Върховна касационна прокуратура

Николай Колев-Босия - журналист на свободна практика

Маргарит Тодоров - бизнесмен, свидетел по делото "Октопод"

Роза Георгиева - бивша съдружничка на Маргарит Тодоров, известна като Винената кралица.

Донка Митева- сестра на Роза Георгиева.

Андрей Янев - син на Роза Георгиева.

Oще: алексей петров  атанас атанасов  борис велчев  дсб  надежда георгиева  николай колев  никола филчев  октопод  прокурор  убийство  фиаско  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 13:10

1 чичо | 21.11.201019:50

Всички са пърдели в едно гърне. Но Атанасов прекалено избирателно публикува компроматите си. Информацията е сила, той смята, че е негова и може да я пуска когато иска, манипулирайки общественото мнение. Него разбирам право-кривото в България. Но в нормална държава, неговото се квалифицира като укриване на престъпление ако е истина. Ако не е - тогава е клевета! И в двата случая му се пише лошо. А за това , че Борисов казал две добри думи за Живков, гномът се оля. Хората казват - За умрелия добро или нищо. Неговата интерпретация е: За миналото лошо или нищо! Демек, позволено е само да се ругае! Танасе прост! Шило в торба не стои! Много ти се иска да си единствен господар на истината и лъжата, да казваш как е правилно да се мисли! Гном малоумен, за това сте на това дередже с лъжи и манипулации до време! Накрая като на лъжливото овчарче, никой няма да ти вярва!
   

оценка

+0 -0