Петимата полицаи от Благоевград, убили Чората, са оправдани окончателно от ВКС | webcafe.bg
newscafe

Убийците на Чората невинни. Окончателно

Webcafe.bg
09.06.2011, 13:39 (обновена 09.06.2011, 14:43)
съд

Върховният касационен съд оправда убийците на Чората. Окончателно

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда петимата полицаи по делото за убийството на Ангел Димитров - Чората, с което 4-годишната съдебна сага приключи.

Решението е взето с особено мнение от председателя на 3-членния съдийски състав Пламен Томов. Според него делото е трябвало да бъде върнато за ново разглеждане. Другите двама съдии са Блага Иванова и Пламен Петков.

Първата присъда за смъртта на Чората е от 2007 г. Тогава Софийският военен съд призна Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Греховски и Иво Иванов виновни за умишленото умъртвяване на Чората с особена жестокост ги осъди общо на 91 години затвор.

Официалната версия за смъртта на Чората, убит при акция в Благоевград на 10 ноември 2005 г., беше кардиогенен шок.

Категоричният извод в експертизата на националния консултант по съдебна медицина проф. Стойчо Раданов по-късно беше, че Димитров е починал след удар или удари по главата.

Това е станало, когато на 10 ноември т.г. са го хванали благоевградските полицаи.

"Експертизата е категорична и аз съм взел за себе си своите решения", каза тогава министърът на вътрешните работи Румен Петков. Последваха уволнения в благоевградската дирекция на МВР. Оставки подадоха един генерал и двама полковници.

Проф. Раданов, който прави и експертизата на сестрите Белнейски, беше намерен обесен на детска площадка по-късно - на 17 октомври 2008 г.

Веднага след като бе обявен резултатът от експертизата, Иван Костов от ДСБ заяви в Народното събрание: "Най-голямата опасност за демократичното ни общество е, че в българското Министерство на вътрешните работи има убийци и хора, които ги прикриват. На 10 ноември 2005 г. служители на МВР умъртвиха по особено жесток начин българския гражданин Ангел Димитров. Законът в България бе погазен от хората, чийто дълг е да го спазват".

Министрите на вътрешните работи Румен Петков и на правосъдието Георги Петканов препоръчаха на служители от МВР да действат с "всички средства на ръба на закона" и дори "да го прекрачват", се посочва в декларацията.

Според депутатите от ДСБ двамата министри са си позволили да насърчават силно корумпирани и обвързани с организираната престъпност служители на МВР да прилагат насилие спрямо български граждани. "Прикриващите тези действия заемат най-високи постове в прокуратурата и в служебната йерархия на МВР", посочи Костов.

После се почна оневиняването...

През 2008 г. Военноапелативният съд отмени присъдата. При повторното гледане на процеса на първа инстанция наказанието беше намалено с общо 11 години затвор. След това присъдата беше потвърдена и от апелативния съд.

Върховният касационен съд обаче върна делото на втора инстанция с мотива, че Военноапелативният съд не е изпълнил задължението си да вземе всички мерки, за да осигури разкриването на обективната истина и не е взел решението си след "обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото.

След повторното гледане апелативните магистрати намалиха присъдите на петимата полицаи наполовина в края на 2010 г.

В обявеното днес решение ВКС констатира, че по делото е допуснато неотстранимо съществено процесуално нарушение, касаещо правата на подсъдимите, което може да бъде преодоляно единствено чрез тяхното оправдаване.

Върховните магистрати решават, че искането за връщане на делото за ново разглеждане е неоснователно, "защото спорните въпроси могат да бъдат решени в настоящата инстанция, и второ, защото евентуално връщане на делото би влязло в противоречие с принципа на "разумния" срок по смисъла на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, а това несъмнено би нанесло вреда на доброто правосъдие".

В решението на ВКС приема се цитира, че Ангел Димитров е има редица заболявания като "масивни плеврални сраствания на двата бели дроба, хипертрофия на миокарда, хронична обструктивна белодробна болест, интрапулмонални съдови промени и др. и съпътстващи фактори, които в съвкупност улесняват развитието и настъпването на непреодолима дихателна недостатъчност". Върховните магистрати посочват и, че за смъртта е допринесъл фактът, че Димитров е употребил кокаин.

Едно от първите обещания, дадени от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов беше да се заеме с присъдата на полицаите по случая "Чората". Може да го отчете като изпълнено...

Oще: благоевград  вкс  експертиза  иван костов  полицаи  присъда  стойчо раданов  съд  цветан цветанов  чората 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани