"Ранобудните" отвориха Ректората за занятия | webcafe.bg
newscafe

"Ранобудните" отвориха Ректората за занятия

Webcafe.bg
18.11.2013, 10:04 (обновена 18.11.2013, 15:43)
протест, 12 ноември

Снимка: © Явор Николов

Окупацията обаче продължава

След 27-дневна окупация, „Ранобудните студенти" напускат 272 аудитория на Софийския университет. Младежите ще допуснат своите колеги и преподаватели в Ректората на Алма Матер, който през последните дни беше блокиран. „Ранобудните" подчертават, че това не означава падане на окупацията, а преминаване в нейна следваща форма.

„Като здравомислещи хора, съзнаваме негативите, които можем да нанесем, влизайки в четвъртата седмица на окупация. Негативи, рефлектиращи единствено върху нашите колеги, преподаватели и върху мястото, за което ние милеем - Университета", пишат в декларацията си те.

От нея се разбира, че Ректоратът ще продължи да бъде под техен контрол през деня и през нощта, а щабът им няма да бъде закриван, а ще се премести в Аула Магна, която не се използва за учебна дейност.

„Предупреждаваме, че при какъвто и да било опит за провокация, Ректоратът отново ще бъде затворен изцяло, и вината ще имат точно тези хора, които са започнали провокацията", пишат „Ранобудните". Те приканват колегите и преподавателите си да се включат в общостудентски протест, заплануван за 20 ноември от 11:00 часа през сградата на парламента.

Няма натиск

„Имаше дискусия, продължила повече от осем часа, беше гласувано два пъти от повече от 300 души, беше прието с голямо мнозинство. Решението беше трудно, защото правим отстъпка на нашите колеги", обясниха пред bTV представители на „Ранобудните студенти".

Те отрекоха решението да е било взето под натиск от страна на ръководството на Алма Матер или от страна на политически партии. „До голяма степен митингът на БСП и ДПС беше опит за натиск, но в него се включиха хора, които бяха докарани и на които им беше платено", обясни единият студент.

„Имаше разговор с проф. Илчев, който помоли учебният процес да бъде възстановен. Той обаче призова за това и в самото начало на окупацията", коментира единият младеж. „Окупацията започна без съгласието на ректора и продължава без неговото позволение", декларира той.

Ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев също отрече да е оказван какъвто и да било натиск върху студентите от страна на ръководството. „Решението е взето на общо събрание, на което ректорът не е присъствал, несериозно е да се твърди за оказан натиск", заяви ректорът.

„Аз съм се срещал със студентите всеки ден, откакто започна окупацията. Университетът не е първобитно племе с вожд начело, има ръководство, не сме прекъсвали връзката нито за секунда", коментира той в отговор на въпрос за отсъствието му и пътуването му в чужбина през последните дни.

„Това са млади интелигентни хора, за всички беше ясно, че тази ситуация не можеше да продължи вечно. Тя е в ущърб на голяма част от студентите. Има голям брой обществено активни студенти, на които не им харесва това, което се случва", заяви ректорът на Софийския университет.

Oще: окупация  протест  ранобудните студенти  софийски университет  студенти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 18.11.201313:00

Поредното поколение което не успя от територията да направи държава.
Тъжно е но вярвам,че скоро голяма част от тях ще напуснат България.
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани