"Ранобудните" отвориха Ректората за занятия | webcafe.bg
newscafe

"Ранобудните" отвориха Ректората за занятия

Webcafe.bg
18.11.2013, 10:04 (обновена 18.11.2013, 15:43)
протест, 12 ноември

Снимка: © Явор Николов

Окупацията обаче продължава

След 27-дневна окупация, „Ранобудните студенти" напускат 272 аудитория на Софийския университет. Младежите ще допуснат своите колеги и преподаватели в Ректората на Алма Матер, който през последните дни беше блокиран. „Ранобудните" подчертават, че това не означава падане на окупацията, а преминаване в нейна следваща форма.

„Като здравомислещи хора, съзнаваме негативите, които можем да нанесем, влизайки в четвъртата седмица на окупация. Негативи, рефлектиращи единствено върху нашите колеги, преподаватели и върху мястото, за което ние милеем - Университета", пишат в декларацията си те.

От нея се разбира, че Ректоратът ще продължи да бъде под техен контрол през деня и през нощта, а щабът им няма да бъде закриван, а ще се премести в Аула Магна, която не се използва за учебна дейност.

„Предупреждаваме, че при какъвто и да било опит за провокация, Ректоратът отново ще бъде затворен изцяло, и вината ще имат точно тези хора, които са започнали провокацията", пишат „Ранобудните". Те приканват колегите и преподавателите си да се включат в общостудентски протест, заплануван за 20 ноември от 11:00 часа през сградата на парламента.

Няма натиск

„Имаше дискусия, продължила повече от осем часа, беше гласувано два пъти от повече от 300 души, беше прието с голямо мнозинство. Решението беше трудно, защото правим отстъпка на нашите колеги", обясниха пред bTV представители на „Ранобудните студенти".

Те отрекоха решението да е било взето под натиск от страна на ръководството на Алма Матер или от страна на политически партии. „До голяма степен митингът на БСП и ДПС беше опит за натиск, но в него се включиха хора, които бяха докарани и на които им беше платено", обясни единият студент.

„Имаше разговор с проф. Илчев, който помоли учебният процес да бъде възстановен. Той обаче призова за това и в самото начало на окупацията", коментира единият младеж. „Окупацията започна без съгласието на ректора и продължава без неговото позволение", декларира той.

Ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев също отрече да е оказван какъвто и да било натиск върху студентите от страна на ръководството. „Решението е взето на общо събрание, на което ректорът не е присъствал, несериозно е да се твърди за оказан натиск", заяви ректорът.

„Аз съм се срещал със студентите всеки ден, откакто започна окупацията. Университетът не е първобитно племе с вожд начело, има ръководство, не сме прекъсвали връзката нито за секунда", коментира той в отговор на въпрос за отсъствието му и пътуването му в чужбина през последните дни.

„Това са млади интелигентни хора, за всички беше ясно, че тази ситуация не можеше да продължи вечно. Тя е в ущърб на голяма част от студентите. Има голям брой обществено активни студенти, на които не им харесва това, което се случва", заяви ректорът на Софийския университет.

Oще: окупация  протест  ранобудните студенти  софийски университет  студенти 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 18.11.201313:00

Поредното поколение което не успя от територията да направи държава.
Тъжно е но вярвам,че скоро голяма част от тях ще напуснат България.
   

оценка

+0 -2