78% от българите искат предсрочни избори | webcafe.bg
newscafe

78% от българите искат предсрочни избори

Webcafe.bg
04.11.2013, 15:14 (обновена 04.11.2013, 16:13)
протест, 17 юни

Снимка: © Явор Николов

Социолозите вече говорят за срив на институциите

78% от българите смятат, че най-добрият изход в настоящата политическа ситуация са предсрочните избори. Това показват резултатите от национално представително проучване на агенция „Алфа Рисърч", цитирано от БТА. Според социолозите, българското общество тръгва по спиралата на институционален и политически срив.

Никаква вяра

Доверието към правителството пада под критичните 20%, а ножицата между позитивните и негативните оценки за развитието на страната се разтваря до "три към едно" (16 на сто към 48 на сто), показва още проучването.

Рейтингите на президента, главния прокурор и националния омбудсман също намаляват. Всички те, в една или друга степен, губят обществено доверие, повлечени от кризата в изпълнителната и законодателната власт, се отбелязва в анализа.

Конституционният съд, чийто рейтинг се измерва за първи път от Агенцията, има критични ниска и вероятно без аналог за подобна основополагаща институция подкрепа от само 12 на сто.

Според проучването, студентските протести се подкрепят от цели 60 на сто от българите.

„Алфа Рисърч" коментират, че връщането на Делян Пеевски в парламента е „взривило" общественото мнение за втори път след избора му за ръководител на ДАНС. Само 1.7% от анкетираните смятат, че успелият 33-годишен син на Ирена Кръстева може да бъде пример за другите млади хора. 96% не биха гласували за него на мажоритарни избори.

Никаква алтернатива

Макар мнозинството да иска предсрочни избори, доверието в основните политически играчи БСП и ГЕРБ е почти еднакво ниско - съответно 16.9 на сто и 16.5 на сто. Реформаторският блок също отстъпва от равнището, от което стартира, и достига до 6.4%, следван от по-ниския като потенциал, но по-мобилизиран вот за ДПС (6.1%).

Според „Алфа Рисърч", единственият печеливш от сегашната ситуация на ескалираща криза е "Атака", чийто рейтинг, макар и бавно, започва да пълзи нагоре. Вероятно и това е причината националистите да са особено активни по темата за бежанците през последните седмици.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани