МВР: Над 10 милиона лева ще ни струва затварянето на границата с Турция | webcafe.bg
newscafe

МВР: Над 10 милиона лева ще ни струва затварянето на границата с Турция

Webcafe.bg, по БНР
24.09.2013, 10:19 (обновена 24.09.2013, 17:17)
Лагер на сирийски бежанци

Снимка: © Getty Images

Над 1 милион от сирийските бежанци са деца

"Критичната бройка на преминали границата ни имигранти, която е определена, са 5000. Към момента са над 4500 души и се очаква до няколко дни да се достигне критичната бройката. Оттам следва процедура, при която ще искаме солидарно отношение от останалите държави-членки на ЕС за транспортиране на част от тези бежанци на тази територия". Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в интервю за предаването "Преди всички".

По отношение на капацитета на центровете за настаняване на бежанци Лазаров посочи, че в момента в Елхово се създава място, където първоначално ще престоят 24 часа задържаните лица. В южния град ще бъде изграден и разпределителен център, в който ще влязат всички, преминали нелегално границата.

В центъра ще бъде извършвана "съответната оценка за всяко едно лице", медицинските прегледи и други процедури с цел изясняване на мотивите, причините за емиграция и се взема решение къде да бъде насочен човекът - дали към домовете на Дирекция "Миграция" на МВР, които са от затворен тип като този в Бусманци, или към домовете на Агенцията за бежанците.

Главният секретар на МВР заяви, че работят във Враждебна, на Военна рампа в София, отделно в бившите казарми в Момчилград за около 1000 души се създават предпоставки да подслонят бежанци, така че има вече над 2000 места. Изграден е лагер и в Харманли.

На въпрос как се проверява миналото на бежанците и рискът от навлизане на хора, извършвали престъпления или издирвани за тероризъм, главният секретар на МВР обясни: "Наличието на този риск върви паралелно с кризата, но това, което правим ние, е да работим по модела, който са предоставили нашите европейски и евроатлантически партньори и се стремим, и сме създали абсолютно същия алгоритъм, който ползват и те за борба с тероризма, за борба с кризи и всички мерки, които сме взели".

Лазаров заяви, че риск от тероризъм в България съществува още от терористичния акт в Сарафово: "При извършването на такъв терористичен акт един от основните критерии, когато се прави анализ на риска, всъщност са последствията от акта и самото му наличие. Така че от извършването на този акт ние имаме изменена среда за сигурност".

По отношение на ситуацията на границата с Турция Лазаров заяви: "Ако се има предвид усилване на охраната на границата или практическо затваряне за преминаване - за това са необходими около 3000 служители и ще струва между 10 и 11 млн. лева месечно на страната. На практика ние имаме 274-километрова граница, от която на 58 км имаме изградено интегрирано наблюдение. В останалата част нямаме.

В момента се разширява обхватът на тази система, но това ще стане бавно във времето. От друга страна обаче, 30% от лицата, които влизат, обикновено са деца, придружени от майките си, т.е. на практика имаме над 50% жени и деца. Дори и да разположим, грубо казано, жива сила на границата, отсреща като застанат жените и децата - как ще реагираме?

Имайте предвид, че към нас ще се насочат всички европейски партньори и ще засилят вниманието си вследствие на тези действия. ... Другото, което се забелязва, е, че на практика гърците са взели мерки и са затворили своята граница. От тази връзка бежанците са се насочили основно към морската територия на Гърция, но вследствие на засиленото международно присъствие в териториалните води на Гърция, аз очаквам този поток да се насочи към България.

Българската граница с Турция е дълга 274 км и се охранява от 45 гранични полицаи, а граничната бразда между Гърция и Турция е дълга 170 км и се охранява от 1800 гранични полицаи.

Преди дни беше публикувана статистика, че през 2012 г. границата между Гърция и Турция е преминавана средно от 450 нелегални емигранти на ден, след изграждането на отбранителните съоръжения там броят им е намалял до 15-20 човека на ден.

Oще: бежанци  българия  лагери  мвр  сирия  турция 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани