МВР: Над 10 милиона лева ще ни струва затварянето на границата с Турция | webcafe.bg
newscafe

МВР: Над 10 милиона лева ще ни струва затварянето на границата с Турция

Webcafe.bg, по БНР
24.09.2013, 10:19 (обновена 24.09.2013, 17:17)
Лагер на сирийски бежанци

Снимка: © Getty Images

Над 1 милион от сирийските бежанци са деца

"Критичната бройка на преминали границата ни имигранти, която е определена, са 5000. Към момента са над 4500 души и се очаква до няколко дни да се достигне критичната бройката. Оттам следва процедура, при която ще искаме солидарно отношение от останалите държави-членки на ЕС за транспортиране на част от тези бежанци на тази територия". Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в интервю за предаването "Преди всички".

По отношение на капацитета на центровете за настаняване на бежанци Лазаров посочи, че в момента в Елхово се създава място, където първоначално ще престоят 24 часа задържаните лица. В южния град ще бъде изграден и разпределителен център, в който ще влязат всички, преминали нелегално границата.

В центъра ще бъде извършвана "съответната оценка за всяко едно лице", медицинските прегледи и други процедури с цел изясняване на мотивите, причините за емиграция и се взема решение къде да бъде насочен човекът - дали към домовете на Дирекция "Миграция" на МВР, които са от затворен тип като този в Бусманци, или към домовете на Агенцията за бежанците.

Главният секретар на МВР заяви, че работят във Враждебна, на Военна рампа в София, отделно в бившите казарми в Момчилград за около 1000 души се създават предпоставки да подслонят бежанци, така че има вече над 2000 места. Изграден е лагер и в Харманли.

На въпрос как се проверява миналото на бежанците и рискът от навлизане на хора, извършвали престъпления или издирвани за тероризъм, главният секретар на МВР обясни: "Наличието на този риск върви паралелно с кризата, но това, което правим ние, е да работим по модела, който са предоставили нашите европейски и евроатлантически партньори и се стремим, и сме създали абсолютно същия алгоритъм, който ползват и те за борба с тероризма, за борба с кризи и всички мерки, които сме взели".

Лазаров заяви, че риск от тероризъм в България съществува още от терористичния акт в Сарафово: "При извършването на такъв терористичен акт един от основните критерии, когато се прави анализ на риска, всъщност са последствията от акта и самото му наличие. Така че от извършването на този акт ние имаме изменена среда за сигурност".

По отношение на ситуацията на границата с Турция Лазаров заяви: "Ако се има предвид усилване на охраната на границата или практическо затваряне за преминаване - за това са необходими около 3000 служители и ще струва между 10 и 11 млн. лева месечно на страната. На практика ние имаме 274-километрова граница, от която на 58 км имаме изградено интегрирано наблюдение. В останалата част нямаме.

В момента се разширява обхватът на тази система, но това ще стане бавно във времето. От друга страна обаче, 30% от лицата, които влизат, обикновено са деца, придружени от майките си, т.е. на практика имаме над 50% жени и деца. Дори и да разположим, грубо казано, жива сила на границата, отсреща като застанат жените и децата - как ще реагираме?

Имайте предвид, че към нас ще се насочат всички европейски партньори и ще засилят вниманието си вследствие на тези действия. ... Другото, което се забелязва, е, че на практика гърците са взели мерки и са затворили своята граница. От тази връзка бежанците са се насочили основно към морската територия на Гърция, но вследствие на засиленото международно присъствие в териториалните води на Гърция, аз очаквам този поток да се насочи към България.

Българската граница с Турция е дълга 274 км и се охранява от 45 гранични полицаи, а граничната бразда между Гърция и Турция е дълга 170 км и се охранява от 1800 гранични полицаи.

Преди дни беше публикувана статистика, че през 2012 г. границата между Гърция и Турция е преминавана средно от 450 нелегални емигранти на ден, след изграждането на отбранителните съоръжения там броят им е намалял до 15-20 човека на ден.

Oще: бежанци  българия  лагери  мвр  сирия  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани