Държавата финансира образование, което не е нужно на обществото и икономиката, обявиха днес от Българската стопанска камара (БСК) | webcafe.bg
newscafe

БСК: Държавата финансира безработни висшисти!

Webcafe.bg
12.08.2011, 12:59 (обновена 12.08.2011, 13:37)
студенти, протест

Снимка: © Sofia Photo Agency

Колко са ненужните виЗшисти...

Държавата финансира образование, което не е нужно на обществото и икономиката, обявиха днес от Българската стопанска камара (БСК). Те представиха своите предложения към правителството за реформи в сферата на образованието.

Младежката безработица е сред най-високите в България - над 23% от младите хора са безработни.

Заради липсата на кадри в определени области, компании, които се занимават с електротехника, машиностроене и химическа промишленост, мислят да напуснат страната ни, предупредиха от БСК. По техни данни те ще се насочат към съседни страни и най-вече към Турция.

В момента над 32 000 безработни са с висше образование и около 30% от тях са с икономическа специалност или право, а в същото време 42.5% от студентите миналата учебна година са учили стопански науки и администрация, аргументираха се от БСК.

Не е ясно колко от висшистите, за чието обучение държавата е плащала, се занимават с нискоквалифициран труд - продавачи, сервитьори.

В същото време само 20% от студентите се обучават в най-търсените от бизнеса технически и инженерни специалности. Вече започва да се усеща и липсата на достатъчно и добри кадри в здравната система, напомниха от работодателската организация.

Освен масовата емиграция на млади здравни специалисти, причина затова е и фактът, че за последните пет години броят на младежите, които искат да учат медицина е намалял наполовина.

Заради тези проблеми БСК за пореден път предлага държавата да финансира само специалности, които са нужни на икономиката и да съгласува това с работодателите. Освен това да се въведат финансови стимули за бизнеса да инвестира в образованието.

Работодателската организация предупреди и за друг голям проблем - феминизацията на учителската професия и застаряването на кадрите там. Според тях може част от дългата ваканция на учителите да се използва за повишаване на квалификацията ни и да има и стажове във фирми, чиито предмет на дейност е свързан с предметите, по които преподават.

За предотвратяване на ранното отпадане от училище камарата предлага драстичната мярка лишаване от всякакви социални плащания за родители, които не пращат децата си от училище.

Oще: анализ  безработни  бск  българия  висшисти  данни  държава  икономисти  образование  пазар на труда  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 00:46

3 Минувач | 25.01.201201:27

Най-добре държавата незабавно да се вслуша в съветите на БСК. Казвам го от позицията на човек с инженерно образование и въпреки това изпитващ сериозни пречки да си намеря работа по специалността. Освен свръх-производството на ненужни кадри, самото свръхпроизводство също е проблем, който касае качеството на кадрите. Дори в случая с онези специалности, чието изучаване държавата ще избере да насърчи, пак трябва да има разделение и според успеха на обучаващите се. Няма нищо лошо в това всеки да учи каквото си иска. Парите на данакоплатците обаче, трябва да идат само при най-перспектвните и най-успешните.
П.П. "Като знам какви инженери сме, та ме е страх да ида на лекар..."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 10:13

2 Nikoj Nqkoj1 | 12.08.201117:29

ще се сетите къде е истината - инж.

Бас държа че от тея на снимката няма инж., а са 50% икономисти, 50% прависти.

Блейте нови икономисти и прависти за зелена трева.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 12.08.201115:12

инженерни специалности ? благодарим за повече физика ^^
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани