БНБ разреши на КТБ да погасява кредити | webcafe.bg
newscafe

БНБ разреши на КТБ да погасява кредити

Webcafe.bg
15.08.2014, 11:44 (обновена 15.08.2014, 12:09)
ктб

Експерти призовават КТБ да бъде оздравена, а не закрита

БНБ разреши на поставените под специален надзор КТБ и банка "Виктория" да извършват платежни операции за погасяване на кредити от кредитополучатели, съдлъжници или поръчители, възникнали преди 01.06.2014 г.

Разрешават се и безкасови операции по обмен на валута, когато такива са необходими за целите на погасяване на кредити.

При пълно погасяване на вземане по кредит квесторите на БНБ в КТБ и ТБ „Виктория" ще могат да предприемат необходимите действия по заличаването на обезпеченията по кредита. ;

При частично погасяване на вземане по кредит, по който има повече от едно обезпечение, те могат да предприемат необходимите действия за освобождаване на някое от обезпеченията, само ако кредитът остане обезпечен с ликвидни и качествени обезпечения, чийто размер се определя след извършване на тяхна актуална оценка и е не по-малко от 130% от размера на вземането по кредита.

Управителният съвет на БНБ изразява становище, че прехвърляне на вземане по влог в банка, поставена под специален надзор, от титуляря на влога на друго лице, което има сметка в същата банка, може да бъде обявено за недействително поради заобикаляне размера на гаранцията по влогове или увреждане интересите на кредиторите.

Oще: бнб  кредити  ктб  погасяване  разрешение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани