13 страни от Съвета на Европа защитават жените от насилие | webcafe.bg
newscafe

13 страни от Съвета на Европа защитават жените от насилие

Webcafe.bg
12.05.2011, 19:28 (обновена 12.05.2011, 19:32)
Домашно насилие

СЕ: Оправдания за престъпленията, свързани с културата, обичаите, религията или честта няма да бъдат приемани

13 държави, членки на Съвета на Европа, подписаха вчера в Истанбул конвенция за защита на жените от сексуално насилие и различните форми на посегателство, предаде BBC. Договорът е първата подобна международна правна рамка в света, като визира реакциите на държавите в случаи с установено насилие срещу жена в рамките на тяхната територия.

Подписалите конвенцията са Франция, Германия, Гърция, Испания, Турция, Австрия, Финландия, Исландия, Люксембург, Черна гора, Португалия, Словакия и Швеция.

Тези държави се задължават да осигурят подслон, медицински грижи и юридическа помощ на жените, жертви на изнасилване или друг вид посегателство. Те се ангажират да засилят преследването на хората, упражнили насилие върху жена.

Съветът на Европа определи новата конвенция като „разбираема легална рамка с цел защита на жените от всички форми на насилие". Договорът е открит - и може да бъде подписан и от други държави.

Престъпленията, визирани в него, включват изнасилванията, домашното насилие, насилствените бракове, генеталното осакатяване на жени, сексуалната злоупотреба, насилствения аборт и наложената стерилизация.

Оправдания, свързани с културата, обичаите, религията или т.нар. чест няма да бъдат приемани, подчертават от СЕ.

Договорът предвижда също създаването на независима експертна група, която ще наблюдава дали страните, които са го подписали, спазват предписаните в него правила.

На срещата при подписването на документа в Истанбул участваха представители на 47 държави, членки на Съвета на Европа. Статистиката от всички страни-членки на организацията сочи, че общо 15% от жените в тях са били жертва на някаква форма на насилие.

Oще: брак  договор  жени  изнасилване  насилие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани