Доклад: Военните и мина обгазяват Стара Загора! | webcafe.bg
newscafe

Доклад: Военните и мина обгазяват Стара Загора!

Webcafe.bg
17.07.2010, 19:37 (обновена 17.07.2010, 19:51)
смог

Експертен доклад твърди, че не ТЕЦ-овете замърсяват въздуха на Стара Загора

Въздухът на Стара Загора се замърсява от военния полигон "Змейово" и от Баритна мина, а не от ТЕЦ-овете в комплекса "Марица-изток".

Това показват данните от независимия доклад „Анализ на качеството на атмосферния въздух в област Стара Загора за периода 2006-2009 г.", съобщи БНР.

Двата обекта обгазяват основно Гълъбово и по-малко Раднево, посочи доцент Добринка Лолова. Тя е изготвила доклада със съдействието на областния управител и активистите от Гражданска инициатива "За чист въздух".

На единия от пунктовете за измервания в Стара Загора - „Зелен клин", който е разположен в паркова обстановка, са измерени стойности, по-високи дори от тези на Орлов мост в София.

Докладът обяснява, че в София това замърсяване се получава от автомобилния трафик и от затвореността на Софийско поле, поради което в столицата се образува смог.

Данните от друг пункт непосредствено до натоварено автомобилно движение в Стара Загора, както и географията на Стара Загора - град с прави и широки улици, напълно изключват възможността замърсяването да се дължи на автотрафика или на природно-меторологични условия, както е в София.

След като анализира и състава на замърсяванията, докладът посочва, че те могат да идват само от полигона "Змейово" и от Баритна мина.

От РИОСВ Стара Загора в лицето на Пенка Начева обаче категорично отхвърлиха твърденията на доц. Лолова и заявиха, че този анализ е повърхностен.

В края на март жителите на Стара Загора протестираха за по-чист въздух. В деня на протеста им стана ясно, че градът отново е бил обгазен.

Заради постоянното обгазяване на района гражданска инициатива подготви и писмо до посланиците на страните от ЕС в България и актуален въпрос по темата в ЕП.

Oще: доклад  обгазяване  стара загора 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 18.07.201021:09

Тази лъже като циганка! Военните ВВ не съдържат сяра и не отделят серен двуокис а само азотни окиси и то в несравнимо малки количества. За обгазяване са необходими хиляди тонове в денонощие. Само ТЕЦ може да ги "достави"
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани