Две трети от бившите затворници пак се връщат зад решетките | webcafe.bg
newscafe

В България затворниците все едни и същи близо 10 000

Webcafe.bg
04.09.2011, 11:39 (обновена 04.09.2011, 13:56)
затвор

Според европейските норми на затворник се полагат по 4 кв. м. В България това е на хартия

Около 2/3 от излежавалите наказанието си в затвора се връщат пак там, съобщи по БНР главен комисар Митко Димитров, директор на затворите. За съжаление, нямаме система, която да ги поеме след тяхното освобождаване и с тях да се работи, каза той.

Съвсем слабо се е увеличил ръстът на затворниците през тази година. Константата е постоянна - около 10 000 души. Няма все още и нов затвор, който да е построен - всичките са от времето на соца.

По думите му броят на "завърналите" се отново зад решетките не е малък, като се има предвид и малкото затвори и лошите битови условия в тях.

По старото законодателство не е имало определена квадратура на лишените от свобода. "Според европейските норми има определен минимум от 4 квадратни метра на лишен от свобода. Това няма как да се спази сега предвид малкото затвори.

Този проблем не се отнася за местата, където са настанени затворници от открит тип. Има затворници от закрит тип, които са същински тип затворници "зад решетките", и такива, настанени в открити заведения - затворници от открит тип. Там се настаняват лишени от свобода, които за първи път излежават някаква присъда", обясни Димитров. 

Той посочи, че Софийският затвор тази година направи 100 години и е необходим нов затвор. "Предприети са сериозни мерки да се направи нов затвор.

За терена, предоставен около Волуяк, работната група в крайна сметка е преценила, че мястото не е подходящо, заяви директорът на затворите. 

100 млн. евро ще струва нов затвор за около 2000 души. Правителството не може да осигури наведнъж такава сума и затова трябва да се направи схема за осигуряването на тези пари, подчерта Митко Димитров.

Oще: затвор  затворници  митко димитров  наказания 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани