Парламентът забрани строителството върху дюни | webcafe.bg
newscafe

Дюните забранени за строителство

Webcafe.bg
28.02.2013, 15:44 (обновена 28.02.2013, 17:36)
Дюнигейт

Подобни гледки вече няма да има

Депутатите набързо се разправиха и с морските дюни, приемайки забрана върху строителството там. Изключение ще се прави само за обекти от национално значение, като например тръбата на газопровода "Южен поток".

Забраната ще важи за акваторията на Черно море (зона А) и територията, отстояща на 2 км от брега (зона Б), върху които има дюни. Това е поредната поправка по спешност, която парламентът приема в 12 без 5. Промените бяха разписани в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Недоволен от тях остана Тома Белев от "Зелени Балкани". "Нашите предложения бяха да се запази съществуващото положение - всички дюни да бъдат в зона А. Сега предлагат да се разделят между зона А, зона Б и дюни извън тях", обясни Белев. "Естествено, колкото повече са разделени, толкова повече се създава възможност за грешки и за вратички в законодателството", каза той.

Според Любен Татарски от ГЕРБ пък дюните вече са защитени. Белев обаче твърди, че не е направено нужното, за да се защитят останалите територии в НАТУРА 2000.

В новите разпоредби е записано, че в селищни образувания и територии, предвидени за урбанизиране, ще може да се изграждат само озеленени площи - паркове и градини. Ще се допуска и строителство на обекти за хранене, за спорт и културни дейности, площадки за игра и техническата инфраструктура, които са одобрени в подробните устройствени планове. Намалена бе плътността на застрояване от 20% на 10%, а максималната височината на постройките трябва да е 6 метра.

Депутатите гласуваха също за облекчаване на процедурите по отдаване на концесии на морските плажове, за да се съкратят административните процедури и приходите да се събират по-бързо. Общата продължителност на процедурата се свежда до 4 - 4,5 месеца, като там, където „плажът не достига", в закона е записана възможност за „отвоюване на територия от морето".

Става дума за т.нар. „морски острови", изкуствена суша в морето, като такава идея имаше в Поморие - 120 дка изкуствен остров за яхтено пристанище. Заговори се и за подобен насип в акваторията на курорта "Св. Св. Константин и Елена".

Приемането на поправките бе ускорено от консултациите при президента Росен Плевнелиев.

Скандалът с дюните край Несебър - сделка, започнта при тройната коалиция и приключена при ГЕРБ, доведе до забраната.

Още няколко месеца и на въпросните 29 дка дюни между Несебър и Равда щеше да се излее бетон. Строежът бе спрян, стигна се до две чиновнически уволнения. А наскоро съдът отстрани от длъжност кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект на черноморската община Валентин Димов, за да не пречат на разследването. Те са обвинение в престъпление по служба за издаденото разрешени за строеж.

Опасността от застрояване на Иракли, Камчийски пясъци и къмпинг Корал изкара хиляди защитници на природата на протести. Сега усилията на екологичните организации са концентрирани срещу даденото разрешение за разширяване на ски зоната на Банско.

Oще: бетон  дюни  дюнигейт  иракли  камчийски пясъци  корал  несебър  строителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани