Плевнелиев срещу руския национализъм | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев срещу руския национализъм

Webcafe.bg
28.04.2014, 11:59 (обновена 28.04.2014, 12:22)
плевнелиев

Снимка: © webcafe.bg

Българският президент призовава в сегашната ситуация да се обърне внимание не само на Украйна, но и на цяла Югоизточна Европа

Европа трябва да даде ясен отговор на политиката, която ни връща в 19 век и времето, когато Великите сили са вземали решения вместо малките държави, заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за германското радио "Дойчландфунк". България подкрепи ясно и еднозначно всички решения на Европейския съвет и на Европейския парламент, казва още той в отговор на въпрос дали България се притеснява повече от агресивната политика на руския президент Владимир Путин или от това, че може да бъде засегната от санкциите срещу Москва.

По думите на Плевнелиев национализмът на Русия е очевиден и анексирането на Крим е посегателство срещу основите на международноправната система. На въпрос дали България все пак не проявява разбиране към руската позиция за Украйна и за поведението й в Крим, Росен Плевнелиев отговаря, че украинският народ сам трябва да взема решения за бъдещето си и допълва, че политиката на дестабилизация е опасна.

Българският президент призовава в сегашната ситуация да се обърне внимание не само на Украйна, но и на цяла Югоизточна Европа. "Загрижени сме във връзка с темата за "Великите сили" и периферията между тях", казва Плевнелиев.

Той предупреждава, че позитивната тенденция за мирно сътрудничество и икономическо развитие в региона може да бъде дестабилизирана.

Плевнелиев признава, че в България тече дискусия за отношението към Русия и че понякога се пита дали някои политици от социалистическата партия наистина са разбрали, че България принадлежи към семейството на Европейския съюз.

На въпрос дали радикалните партии в следващия Европейски парламент ще бъдат под влиянието на Москва Плевнелиев посочва, че ултранационалистите и десните популисти не са сигнализирали несъгласие с политиката на Русия, дори когато тя е нарушила международното право с анексирането на части от друга независима държава.

Преход и енергетика

Приоритетите на България трябва да бъдат енергийната независимост, енергийната ефективност и енергийната диверсификация, посочва президентът и допълва, че след газовата криза през 2008 г. България е започнала работа по изграждането на газови връзки с Румъния и Гърция.

Росен Плевнелиев изразява загриженост за това, че през последните 25 години не е постигнато достатъчно за завършване на българския преход. "Ние не се намираме там, където искахме да бъдем. Затова съм загрижен. Може да се върнем назад заради кризата, която наблюдаваме в момента в Европа", казва той.

Президентът споменава в интервюто и протестите в България от миналата година и подчертава колко е важно навреме да се обсъждат открито проблемите. "Често говоря по тези теми и то напълно съзнателно, защото, ако сме прекалено дипломатични и отлагаме всичко за следващото поколение, в бъдеще ни очаква огромна криза", казва Росен Плевнелиев.

Oще: европа  европарламент  енергетика  ес  киев  крим  росен плевнелиев  русия  украйна 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

7 Гризли | 29.04.201409:38

Този човек е добре да не се показва много и да не говори много. И за двете неща не е достатъчно представителен...

"Плевнелиев признава, че в България тече дискусия за отношението към Русия и че понякога се пита дали някои политици от социалистическата партия наистина са разбрали, че България принадлежи към семейството на Европейския съюз."

Във всяко семейство има мнения на отделните членове, и ако семейството е истинско, тези мнения се изслушват и се намира компромис в различията.
Плевнелиев уж има семейство, пък не ги знае тези неща, затова и за голямото семейство нищо не е разбрал! Всъщност дори жена му не се показва с него официално, та не знам какво е научил за отношенията в семейството...

Това, че принадлежим към нещо виртуално като ЕС не означава, че трябва да слушаме и да правим само това, което ни диктуват през цялото време! Може и да сме малка държава, но сме пълноправен член и имаме право на мнение или неутралитет!
Този т.нар. политик е добре малко да се замисли за българските интереси в цялата тази каша на големите братя! Защото на Путин му е през фамилията на бившата му жена за България, точно както и на ЕС му е през съюза за България!
Ако ние, като държава, не си търсим интересите сами, никой няма да даде нищо наготово!

Така че, г-н по стечение на обстоятелствата Президент, по-добре не давайте много интервюта!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

6 Зелен Бетон | 29.04.201404:48

Плевнелиев казва доста верни неща, макар че на места ги смотолевя, вместо да ги каже категорично. Жалкото е, че няма необходимия авторитет, за да прозвучат както трябва. Това обаче не отменя факта, че са верни.
___________

> Европа трябва да даде ясен отговор на политиката, която ни връща в 19 век и времето, когато Великите сили са вземали решения вместо малките държави

Точно. Това е важен аспект, който трябва да се подчертава именно от малки държави като България.

> България подкрепи ясно и еднозначно всички решения на Европейския съвет и на Европейския парламент, казва още той в отговор на въпрос дали България се притеснява повече от агресивната политика на руския президент Владимир Путин или от това, че може да бъде засегната от санкциите срещу Москва.

Ненужна дипломатичност. Отговорът е – и едното, и другото, са сериозна причина за притеснение. България разчита международната общност, включително и ЕС, да предприемат ефективни мерки за намаляване на бъдещи подобни рискове в международните отношения – и ще подкрепи тези мерки.

> национализмът на Русия е очевиден и анексирането на Крим е посегателство срещу основите на международноправната система.

Констатиране на очевидното.

> На въпрос дали България все пак не проявява разбиране към руската позиция за Украйна и за поведението й в Крим, Росен Плевнелиев отговаря, че украинският народ сам трябва да взема решения за бъдещето си и допълва, че политиката на дестабилизация е опасна.

Ненужна дипломатичност. Отговорът е, че разбиране може да се очаква тогава, когато не се тръгва с нарушаване на правилата напред.

> Българският президент призовава в сегашната ситуация да се обърне внимание не само на Украйна, но и на цяла Югоизточна Европа. "Загрижени сме във връзка с темата за "Великите сили" и периферията между тях", казва Плевнелиев.

Повтаряне и акцентиране на първата теза. Правилно.

> Той предупреждава, че позитивната тенденция за мирно сътрудничество и икономическо развитие в региона може да бъде дестабилизирана.

Предупреждение, че ако се допусне по-голяма активност на Кремъл в нашия регион, можем да станем за ЕС източник на доста по-големи проблеми от тези, които създаваме сега. Правилно.

> Плевнелиев признава, че в България тече дискусия за отношението към Русия и че понякога се пита дали някои политици от социалистическата партия наистина са разбрали, че България принадлежи към семейството на Европейския съюз.

Витиевати приказки. Би следвало да каже, че – за съжаление – в България дебатът около днешната политика на Кремъл се изкривява в сблъсък на елементарна русофилия и русофобия, като това – пак за съжаление – се провокира и подклажда от някои среди, включително от парламентарно представени политически партии.

> На въпрос дали радикалните партии в следващия Европейски парламент ще бъдат под влиянието на Москва Плевнелиев посочва, че ултранационалистите и десните популисти не са сигнализирали несъгласие с политиката на Русия, дори когато тя е нарушила международното право с анексирането на части от друга независима държава.

Отговорът трябваше да е кратък и ясен: „Питайте тях“. Което означава, че президентската институция недвусмислено се дистанцира от въпросните политически субекти.

> Приоритетите на България трябва да бъдат енергийната независимост, енергийната ефективност и енергийната диверсификация,

Много кротко казано. Тези неща би следвало ОТДАВНА да са приоритет на България – а за това, че още се обсъждат в бъдеще време, носят вина всички правителства на България през последните 25 години.

> Ние не се намираме там, където искахме да бъдем. Затова съм загрижен. Може да се върнем назад заради кризата, която наблюдаваме в момента в Европа

Правилно. Предупреждение към ЕС, че ако ни остави на самотек, латентният комунистически манталитет у мнозинството от хората може да се разбуди още повече.

> Често говоря по тези теми и то напълно съзнателно, защото, ако сме прекалено дипломатични и отлагаме всичко за следващото поколение, в бъдеще ни очаква огромна криза

Вярно. Проблемът е, че самият Плевнелиев е прекалено дипломатичен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

5 scuba | 28.04.201421:02

Говедо,обичам те!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.03.2014, 11:01

4 aaaa | 28.04.201417:37

Момчето което прави физиономии а ла Буш за да изглежда по-мъжествен да не се обажда.Ясно му е кой го направи президент.Ясно му е че е просто чучело от което нищо не зависи да си намери поне една женица да ходи с него по купоните
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.01.2014, 13:55

3 Petar Stoimenov | 28.04.201416:09

На пуделчето Роско да не му знае много устата, защото Путин ще вдигне телефона и ще го завре в миша дупка. Женчо, пък се прави на мъж.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.01.2014, 13:55

2 Petar Stoimenov | 28.04.201416:07

Да го махат Росен Плевела, вреден е за България. Само ни излага и създава проблеми на управляващите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 28.04.201415:26

Президента е нагъл циничен лъжец. Времето в което великите сили взимат решения за малките държави вместо тях никога не е отминавало.
Българите с огромното си население представляващо 1,9% от ЕС все едно сами си взимат решенията. Тъжното е че дори и при Тодор Живков България е била по-независима държава от колкото днес.
Сега просто само имената са други.
Между ЕС под разпоредбите на Лисабонския Договор и СССР няма разлика в основните принципи, само имената са други.
Конституцията на ЕС:
Article 9, declares: 'The Constitution, and law adopted by Union institutions in exercising competences conferred on it by the Constitution, shall have primacy over the law of the member States.'
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани