Еколозите искат прозрачни дискусии по закона за горите | webcafe.bg
newscafe

Еколози и власт не се разбраха за горите

Webcafe.bg 20.06.2012, 10:49 (обновена 20.06.2012, 11:34)
Гори

Снимка: © Getty Images

Хубава си, моя горо

Еколози и власт се видяха отново днес, поговориха си и не се разбраха по върнатия в парламента закон за горите.

Александър Дунчев, Любомир Костадинов, Ваня Рътарова и Тома Белев бяха на среща в Министерството на земеделието и храните, съобщи природозащитникът и бивш шеф на природен парк Витоша Тома Белев.

Другите участници са Филип Цанов от коалиция "Природата за хората и регионите", министър  Мирослав Найденов, представители на агенцията по горите и МЗХ, както и Георги Костов, председател на селскостопанската академия.

Отидохме със задача да издействаме легитимен, прозрачен и открит процес за обсъждане на измененията в закона за горите, пише във Фейсбук страницата си Белев.

Той обяснява, че по време на срещата в МЗХ става ясно, че:

- Изпълнителната власт няма процедура в момента, по която да осигури обществено участие в този процес, тъй като законът е в парламента.

- Няма яснота кой вариант на закона всъщност ще гледа парламентът след потвърждаване на ветото - този, който е получил вето от президента, или проекта на Министерския съвет. Двата се отличават съществено.

- Част от предложенията, които са обект на критиките на природозащитниците, са внасяни от депутати след проекта на МС и изпълнителната власт не е наясно с логиката и проблемите им.

- Отново е бил разгледан проблемният текст с крайречните гори - и пак не е намерено решение.

- Изпълнителната власт и "Природа за хората и регионите" продължават да настояват строителството на ски лифтове и писти да се извършва само с право на строеж и без промяна на предназначението (без изключване от горския фонд) - това е ключовият проблемен текст.

- От МЗХ предложиха да се преразгледа текста в закона (който до момента не е обсъждан и не фигурира в досегашните изменения), според който в горите публична държавна собственост може да строят само държавата и общините, т.е. да могат да строят и частни лица и компании. Горите публична държавна собственост са горите в защитени територии, санитарно-охранителните зони, военните обекти, дендрариуми, географски култури и семенни бази.

До петък, 22 юни, когато ветото на президента по закона ще се гледа в пленарна зала, комисията по земеделие в парламента трябва да е подготвила становището си.

Тома Белев и другите природозащитници от "Коалицията За да остане природа в България" предлагат на управляващите да се спрат разговорите по същество, докато не стартира легитимен, прозрачен и открит процес за обсъждане на измененията в закона за горите. наче е много уморително и безрезултатно пилеене на време и енергия, казва Белев.

Oще: вето  гори  еколози  закон за горите  министър  мирослав найденов  мс  парламент  протести  тома белев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 20.06.201216:19

От написаното излиза, правителството няма предства какво се случва в парламента и какво засяга новият закон за горите Шокиран Ако информацията е достоверна, всички институции, ръководени от ГЕРБ и (не)пряко от ББ трябва незабавно да бъдат разпуснати!? Никой нищо да не знае, какво вършат съпартийците му? Сигиругно не е ясно и защо президента е върнал закона за преразглеждане?
Разбирате ли защо казване, че протеста не е екологичен, а граждански?
Защото се намираме в блатото на една власт, която е добре огранизирано безвластие, където най-примитивните твари налагат гнет върху ресурсите и природата на страната в която живеем.
   

оценка

+0 -0