Заради акцията на данъчните "Пайнер" плащат официално на Преслава 20 000 лева | webcafe.bg
newscafe

Данъчен №1 дал 20 000 лева заплата на Преслава


18.03.2010, 11:53 (обновена 18.03.2010, 14:45)
Преслава

Снимка: © БГНЕС

Заплатата на Преслава е като на топбанкер - благодарение на НАП

Въпреки че НАП няма досега приключил ревизионен акт за нито един от нарочените в акциите "Наглите", "Совите" и пр., то благодарение на акцията срещу укрити доходи Васил Найденов е обещал да си плати данъците и "Пайнер" вече плащали 20 000 лева заплата на Преслава.

Това стана ясно от сутрешното гостуване на шефа на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов в БиТиВи.

Освен че Васил Найденов обещал да си плати данъците за 5 години назад, както каза Стефанов "оттук-нататък обеща да бъде активен съучастник в изсветляването". От отговора на Красимир Стефанов обаче се разбра, че "тепърва проверката срещу Васил Найденов тече и тепърва ще се установи размерът на данъците, които трябва да плати".

Стефанов заяви, че не знае каква е била заплатата на Преслава преди, но сегашното й осветяване на 20 000 лева напълно го удовлетворява. Шефът на НАП е сигурен, че и с всички останали певци ще се случат "същите неща".

Въпреки че акцията срещу поп и фолк певците беше обявена в края на декември м.г. и оттогава са минали вече близо 3 месеца, все още НАП не може да извади ревизионни актове за някой от тях или за футболистите, които също подхвана. Редовният отговор на Стефанов от поне един месец е, че "проверките до 3-4 месеца ще приключат". Една ревизия тече от порядъка на 3-4 месеца, по някой път и повече - съвсем скоро предстои да излязат, каза пак днес Красимир Стефанов. Такъв беше отговорът му дали футболистите, които де юре работят за 200 лева месечно, и техните съпруги са си платили данъците.

Ефектът от акцията за бентлитата и скъпоструващото имущество е 16 млн. лева, каза шефът на данъчните. За първите два месеца на годината обаче Националната агенция по приходите е събрала със 600 милиона лева по-малко от януари и февруари 2009 г.

Анализът, направен от НАП на 13 промотърски фирми, показал, че хоноратите на звездите, котио гостуват у нас, се декларират, но не се плащат. Посредниците са длъжни да удържат 10% данък при източника на доходите.

Паметта изневери на Стефанов и той не можа да се сети колко са задълженията на фирмите към НАП с аргумента, че това е "динамична величина" и всеки ден информацията е различна. Усилията на НАП били насочени и към по-ефективна дейност - в смисъл на по-голяма събираемост на 6.5 млрд. лева, наследени от Агенцията за държавни вземания, която се вля в НАП от 1 януари тази година.

Акцията със сметките на българи от швейцарски банки се оказва не това, което е. Красимир Стефанов, който направи достатъчно, за да я раздуха, заяви днес, че "темата с швейцарските сметки доста се преекспонира и от медиите". Сега се оказа, че визитата му в Германия била да договори "пълен оперативен обмен между двете приходни администрации".

По отношение на диска със сметки от "Креди суис", който Германия купи нелегално от анонимен продавач, съдържа сметки на българи за общо 200 млн. евро.

На въпрос на водещия дали Пламен Юруков, Людмил Стойков и съпругата на покойния Иван Тодоров-Доктора са в диска, Стефанов отговори: "Дори и да ги има, пак няма да ви кажа".

Въпреки че НАП, по думите на Стефанов, "активно съдейства по отношение на проверките, които се извършват на хората, които бяха задържани в т.нар операции „Наглите" и „Октопод", конкретни резултати няма. Пак поради същия аргумент - ревизиите текат 3-4 месеца, че и повече. Освен това НАП пращали запитвания до чужбина във връзка с тези проверки, "тези отговори се бавят от порядъка на шест месеца, някой път и година, и повече, изпращаме напомнителни писма"...

По двете акции "Наглите" и "Октопод" се проверявали в момента над 100 физически и юридически лица. "Координират се от централно управление, има ежемесечни срещи на екипите, които правят тези ревизии, съответно с участници от ДАНС, от прокуратурата, координират се действията. Но там трябва да се изследват всички взаимовръзки между тези лица, така че ще отнеме при всички положения доста време".

Oще: красимир стефанов  наглите  нап  преслава 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани