Не е за вярване! Главният прокурор иска отлагане на спецсъда | webcafe.bg
newscafe

Не е за вярване! Главният прокурор иска отлагане на спецсъда...

Webcafe.bg
24.02.2011, 14:14 (обновена 24.02.2011, 14:58)
борис велчев

Снимка: © БГНЕС

Извинете, но се задава хаос, заяви главният прокурор Борис Велчев и поиска спецсъдът и спецпрокуратурите да заработят от 1 януари 2012 г., а не от август, както е предвидено по закон

Отлагане на спецсъда за 1 януари 2012 г., вместо от август, поиска днес главният прокурор Борис Велчев на заседанието на ВСС, което пък обсъждаше щатните бройки в специализираните съдилища и прокуратури.

"Това, което излезе като закон, не отговаря на онова, което беше запланувано. 1100 дела са много за 10 съдии, за да могат да работят бързо и ефективно. Това ще бъде огромна бройка и се боя, че ако не се вземат мерки за ограничаването на компетентността, ще забавим тези дела и вместо да изпишем вежди, ще извадим очи", заяви Велчев пред членовете на ВСС.

Статистиката за хиляда и стоте дела е негова собствена. Доводите в парламента бяха, че няма да са повече от 300.

Според приетите промени в закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, спецсъдилищата и специализираните прокуратури трябва да заработят от август. Наскоро БСП и ДПС сезираха Конституционния съд за промените.

Аргументите на Велчев бяха, че нямало яснота за бюджет, обществени поръчки за оборудване, за автомобили, щатни бройки и др. Извинете, но се задава хаос, заяви главният прокурор.

Въпреки възраженита, ВСС все пак прие щатовете на магистрати в новите структури. Гласувани бяха общо 53 магистратски бройки - по 11 съдии в първоинстанционния и апелативния съд, 13 прокурори и 9 следователи в първоинстанционната прокуратура и 9 прокурори в апелативната.

Апелативният специализиран съд ще има един председател, един заместник-председател и 9 съдии. Апелативният специализиран съд втора инстанция ще има един председател, един заместник-председател и 9 съдии. Апелативна специализирана прокуратура първа инстанция - ще има 13 прокурори и 9 следователи. Апелативна специализирана прокуратура втора инстанция - един председател, един заместник-председател и 7 прокурори.

Според членове на ВСС, ако се завиши бройката на магистратите, както иска Велчев, бюджетът отива към 50 млн. лева и финансовият министър Симеон Дянков "едва ли ще се съгласи да извади толкова пари".  

И други подкрепиха Борис Велчев

1 януари 2012 г. е разумно решение за създаването на специализираните съд и прокуратура, заяви и Георги Шопов от ВСС. Според него нямало никаква пречка щатът да бъде увеличен. 

"Изводите, които можем да направим са, че този щат, който беше приет, в никакъв случай не е окончателен. Има възможност да бъде увеличен. Ние решихме, и това е едно добро решение, да бъде сформирана работна група с членове от ВСС, както и от представители на всички засегнати структури - Върховна касационна прокуратура (ВКП) и ВКС. Тази работна комисия трябва да има срещи и с Искра Фидосова и Менда Стоянова. Трябва да се изясни броят на делата, щатните бройки и необходимите средства - засега това са 20 млн. лв. Важен е и въпросът за сградата на специализираните структури", каза Шопов.

Oще: борис велчев  бюджет  всс  магистрати  прокурори  спецсъдилища  съдии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.04.2010, 14:52

2 Ulia_Bul | 22.10.201109:25

Що да не е за вярване...Г-н Велчев какви подобрения въведе...какво направи. Избраха го да затлачва и замачва всичко...и човекът се справя отлично!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

1 Dimitar Stamboliyski | 25.02.201114:55

Значи някакъв нов съд ще заработи, а стария ше си се влачи като черна дупка в бюджета със скоростта на парен локомотив. Е*а ти държавата...!
   

оценка

+0 -0