КС пак отказа да касира изборите на 12 май | webcafe.bg
newscafe

КС пак отказа да касира изборите на 12 май

Webcafe.bg
29.11.2013, 11:46 (обновена 29.11.2013, 12:22)
Конституционен съд

Конституционният съд отхвърли жалбите на РЗС и на Националния фронт за спасение на България за касиране на парламентарните избори на 12 май. Обединени в едно дело, те бяха внесени в КС чрез депутати от ГЕРБ заради нарушения на вота в Турция и в секции в страната.

РЗС оспориха трите депутатски мандата, дадени на ДПС в София, след като там бяха прибавени 62 000 гласа от Турция. 51 000 от тях са за ДПС, а 8200 за коалицията на Касим Дал. Партията на Яне Янев твърди, че 86 секции, разкрити на територията на Турция, се незаконни, в списъците са дописвани избиратели без право на глас или без документ за самоличност.

В сигнала са изброени и други нарушения на изборния процес в Турция, които в крайна сметка водят до завишен брой на подадените бюлетини в урните.

КС се е допитал до ГРАО, МВР, МВнР, експерти и неправителствени организации, чиято становища защитават тезата, че няма нарушения на изборния процес.

В българското посолство в Турция не са постъпили сигнали за дописване на избиратели, които не са имали право да гласуват, или избиратели, които не са разполагали с валидни български документи за самоличност и т.н. Завишеният брой на подадените бюлетини е обяснен с допълнителна кабинка за гласуване.

Експертите са установили незначителни нарушения, които не биха могли да повлияят по същество на изборния процес и резултатите. „Оплакването за незаконно откриване на СИК в Република Турция не се подкрепя от представените доказателства", пише в решението на КС, публикувано на сайта на институцията.

През юли Конституционният съд отказа да обяви изборите за незаконни по жалба на ГЕРБ. Бившите управляващи представиха три тома с доказателства за опорочаване на изборния процес - и изтъкнаха най-вече скандалът с бюлетините от Костинброд в деня за размисъл.

Oще: 12 май  ден за размисъл  избори  конституционен съд  нфсб  рзс  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани