В България ромите са най-голям дял от населението | webcafe.bg
newscafe

В България ромите са най-голям дял от населението

Webcafe.bg
26.06.2013, 17:12 (обновена 26.06.2013, 22:32)
роми

Снимка: © Sofia Photo Agency

У нас ромите са с 9.94 на сто от населението, а средно в страните от ЕС са 1.18%

Българските роми са най-многобройната част като съотношение към останалата част от населението на държава от ЕС.

Това се посочва в данни, разпространени днес от Европейската комисия по повод представения доклад за напредъка в приобщаването на това малцинство.

Данните показват, че ромите в България съставляват 9.94% от населението в страната. Самоопределили се като роми при преброяването от 2011 г. са 325 343 души, а оценките са действителният им брой да е между 700 000 и 800 000.

Средно в страните от ЕС ромите съставляват 1.18 на сто от общото население.

За нашата страна ЕК отчита, че не се обръща достатъчно внимание на въпроса с изолирането на ромите в училище.

Допълва се, че България следва да оцени колко от децата, напускащи преждевременно училище, са от това малцинство.

Комисията препоръчва да се вземат допълнителни мерки за осигуряването на работа на ромите в селските райони. В документа се посочва, че обучението на тези хора в упражняването на труд в по-сложни области би било изход от затворения кръг, водещ до тяхната бедност.

На следващо място ЕК призовава да се помисли по въпроса с липсата на здравни застраховки на стотици хиляди български роми.

Комисията препоръчва ускоряване на усвояването на европейските фондове, които могат да послужат за подобряването на живота на това малцинство.

ЕК предлага въпросът за приобщаването на ромите да залегне в споразуменията с държавите от ЕС по приоритетите в разпределението на общностния бюджет до 2020 г. За да влязат в сила, предложенията на комисията се нуждаят от единодушна подкрепа в Съвета на ЕС.

Oще: българия  ес  население  роми 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 28.09.201312:58

В реч пред руския парламент (Думата) Владимир Путин изказа следното мнение относно малцинствата в Русия:

В Русия живеят руснаци. Всяко малцинство, независимо от къде е, което иска да живее, работи и яде в Русия трябва да говори руски език и трябва да уважава и спазва руските закони. Ако някой иска Шериат, съветвам ги да отидат в държавите, където това е държавен закон. Русия не се нуждае от малцинствата. Малцинствата се нуждаят от Русия и ние няма да им предоставим специални привилегии или да редактираме законодателството си спрямо техните желания, независимо колко силно крещят думата “дискриминация”.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 19.08.2013, 09:25

2 Emil Kuzmanov | 28.09.201311:38

Първо не са роми а( чисти) цигани което си е исторически диказано,циганите навсякъде по света не се интегрират с цивилизования начин на живот само, че в Европа законите се спазват и това до известна степен ги ограничава да вмирисват опикават и крадат безразборно,както и да се рзмножават както у нас.Циганите не са българи и не заслужават българско гражданство те са си индииски племена Индия да си ги прибере обратно там да серат и опикават на воля и крадат много е изгодно на наши управници да прибират помощите за мангалите и да си ги споделят с някои цигански лидери а както изгодно явно и на Европа да не им вмирисват държавите а това да става в България аиде стига сте унишожавали българския народ традиции и история...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 26.06.201320:17

Вместо да отпечатат 3-4 милиона листовки насърчаващи аналния секс.. они обръщат внимание ;)
   

оценка

+5 -0

Най-коментирани