Оманският фонд - с конкретна оферта за КТБ | webcafe.bg
newscafe

Оманският фонд - с конкретна оферта за КТБ

Webcafe.bg, по БГНЕС 31.10.2014, 10:11 (обновена 31.10.2014, 10:36)
ктб

Вторият по големина акционер иска 2,3 милиарда лева от българските власти, а е готов да допълни необходимите средства за запълване на липсите

Оманският фонд е направил конкретно предложение за оздравяването на КТБ на 29 октомври, съобщава БГНЕС, позовавайки се на документи, с които разполага.

Оманският фонд очаква българските власти чрез Българската банка за развитие или друга институция, определена от правителството, да предостави до 2,3 милиарда лева като кешов капитал. Останалите необходими средства като активи и пари в брой на банката, консорциумът ще предостави, за да запълни липсите. Според предложението на Оманския фонд.

Инвеститорът не е получил достъп до доклада на одиторите за КТБ, който определя 4,3 милиарда лева дефицит в банката. Затова Оманският фонд иска достъп до доклада, за да се започне работа с ръководството на банката - настоящото и бившето, и да установи дали дефицитът е сходен с настоящите изчисления.

Фондът отбелязва в писмото си, че собствениците на гарантирани депозити, които искат да изтеглят парите си, ще получат средствата си в пълния им размер, без активирането на схемата за застраховане на вложителите. Вложителите, чиито депозити не са гарантирани от държавата, може да се наложи да приемат намаляване на средствата им в рамките на програмата за помощ на настоящите кредитори и някои вложители в банката.

Писмото от Оманския фонд е изпратено до служебния премиер Георги Близнашки, финансовия министър Румън Порожанов и до управителя на Българска народна банка Иван Искров.

Оманският фонд е вторият по големина акционер в КТБ след мажоритарния собственик Цветан Василев. ПВ началото на септември стана ясно, че Василев и Оманският фонд са изявили желание да работят по спасяването на банката, но Василев беше изключен от плановете, след като срещу него беше открито досъдебно производство за пране на пари - така той не отговаря на изискванията за надеждност и пригодност, на които трябва да отговарят лицата, които пряко или косвено притежават или придобиват акции на банка.

Народното събрание обсъжда доклада на управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) за събитията и предприетите действия, свързани с Корпоративна търговска банка и дъщерната й "Виктория".

В проекторешение по доклада бюджетната комисия предложи оздравяване на КТБ чрез промени в Закона за кредитните институции до 6 ноември 2014 г. То ще позволи на БНБ да предложи действия за оздравяване на банка с отрицателен капитал, вместо задължително да й отнеме лиценза, каквото е сегашното законодателство. Спорният текст беше приет с подкрепата на десетимата членове на комисията от ГЕРБ и ДПС от общо 18 присъствали. Реформаторският блок и БСП се обявиха против.

Централната банка трябва да каже какъв е капиталовият недостиг в КТБ. Половината от необходимите средства за осигуряване на ликвидност ще бъдат осигурени от акционерите, а другата половина от държавата, предложиха в сряда депутатите.

Oще: акционер  банка  банки  бнб  българска държава  инвеститор  кредитни институции  ктб  народно събрание  оздравяване  омански фонд  оманския фонд  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани