До 20 000 лева може да получи човек без работа с идея за бизнес | webcafe.bg
newscafe

До 20 000 лева за човек без работа, но с идея за бизнес

Webcafe.bg
04.01.2012, 13:01 (обновена 04.01.2012, 15:17)
Зима

Снимка: © Стоян Георгиев

Програма "Подкрепа на предприемчивите българи", по която безработни могат да получат до 20 000 лева за собствен бизнес, ще продължи до 2014 г.

До 20 000 лв. ще могат да получат безработните, за да започнат собствен бизнес. Парите са от европейския социален фонд и се отпускат безвъзмездно по програмата "Подкрепа на предприемчивите българи", съобщиха от БНР.

Според Евростат безработицата в България е малко над 12%, като всеки пети от младите българи е без работа. Това означава над 300 000 българи.

Заявления за кандидатстване по програмата се подават в бюрата по труда. До момента за финансирането са кандидатствали 1334 безработни от Варненския регион, който включва областите Варна, Шумен и Добрич; и 876 - от регион Русе (областите Русе, Разград, Силистра и Търговище).

"Подкрепа на предприемчивите българи" ще продължи до 2014 г. Очакванията са дотогава в страната да се появят 25 000 нови малки и средни фирми, каза Анна Делибашева, заместник-главен директор "Европейски фондове и международни проекти" в Агенцията по заетостта.

Капацитетът на програмата е за около 10 000 души, които ще бъдат обучени в две направления - "малък и среден бизнес" и "бизнес услуги", съобщи през октомври м.г. Dir.bg. Обучението ще продължи 2 до 3 месеца. След това всеки ще бъде консултиран как да разработи собствен бизнес модел. През първата година на бизнеса собственикът има право на безплатни консултации как да го развива. 

В програмата не могат да се включат безработни, които получават социални помощи. През първата година непрекъснато ще се следи дали се изпълнява бизнес моделът, с който е кандидатствал безработният.

Oще: безработни  бизнес  българи  бюро  заявления  подкрепа 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.