Ахмед Доган игнорира съда | webcafe.bg
newscafe

Ахмед Доган игнорира съда

Webcafe.bg
14.08.2013, 11:18 (обновена 14.08.2013, 12:49)
Покушението срещу Доган

Снимка: © TV7

Тръгна делото заради нападението срещу Ахмед Доган

Състав на Софийски градски съд не даде ход на делото срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, съобщи Фокус.

Бившият лидер на ДПС е редовно призован, но не се яви на заседанието на съда и магистратите постановиха да бъде доведен принудително на следващото заседание, насрочено за 24 септември.

Освен липсата на Ахмед Доган пречка пред тръгването на делото се оказа и неизтичането на седемдневния срок от връчването на призовката на бившия лидер на ДПС. В този срок Доган трябва да реши дали да бъде конституиран като граждански ищец или като частен обвинител.

Според обвинителния акт, внесен в съда преди месец, на 19 януари по време на конференция на ДПС, Октай Енимехмедов три пъти се е опитал да произведе изстрели с насочван от близко разстояние газов пистолет към главата на Доган.

Деянието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини - трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на Мустафа Сали Карадайъ.

Другото обвинение на Енимехмедов е за това, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Ако бъде признат по тези обвинения, Октай Енимехмедов може да получи от 15 до 20 години затвор, както и доживотен затвор със или без право на замяна.

Съдът реабилитира гарда, уволнен заради нападението

Административният съд в София отмени заповедта за уволнение на Георги Василев Райков, издадена на 23 януари 2013 г. от временно изпълняващ длъжността "началник" на Националната служба за охрана, съобщиха от пресслужбата на съда.

Делото бе образувано по жалба на Георги Райков срещу заповедта, с която му е наложено дисциплинарно наказание "уволнение" и е прекратен договорът му за изпълнение на военна служба, на длъжността "главен инспектор" в Сектор 04 "Масови мероприятия, гости и делегации", Отдел 01 "Охранителен".

Случаят е свързан с извършеното на 19 януари 2013 г. нападение от Октай Енимехмедов над бившия лидер на ДПС Ахмед Доган, по време на VIII Национална конференция на партията в НДК.

Съдът е приел, че заповедта подлежи на отмяна поради: 

- неизлагането на мотиви, с които началникът на НСО да анализира подробно приетата фактическа обстановка и причините за инцидента с охраняваното лице, като обоснове наличието на пряка връзка между вменените на служителя действия (бездействия) и вредоносния резултат;

- недоказване по безспорен начин на вината на жалбоподателя; 

- несъответствия между материалноправните разпоредби на Закона за отбраната и въоръжените сили на РБ, които въвеждат състави на дисциплинарни нарушения, и поведението на уволнения служител.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд.

Oще: ахмед доган  дпс  заседание  конференция  магистрати  нападател  обвинение  октай енимехмедов  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани