Купуваме лекарства с до 400 на сто надценка | webcafe.bg
newscafe

Купуваме лекарства с до 400 на сто надценка

Webcafe.bg, по Дарик, БГНЕС, Фокус
29.09.2012, 13:32 (обновена 29.09.2012, 14:06)
Десислава Атанасова

Снимка: © Sofia photo agency

Следващата седмица доставката на лекарства за онкоболни от Австрия ще се възстанови

Цени на лекарства са завишавани многократно, като има случаи на тройна и четворна надценка, оповести здравният министър Десислава Атанасова.

За данните тя се позова на доклад на Сметната палата от близо 300 страници, Атанасова уточни, че става дума периода от 2008 до 2012 г., но без да обяви лекарства или производители.

Проверката засяга политиката по ценообразуване на НЗОК и здравното министерство. Докладът е пратен и до бивши министри и директори на здравната каса - общо 12 души, които и имат право на възражения и препоръки.

Освен фрапантните случаи на изкуствено завишане на цените, одитният орган изтъква и пропуски в законодателсвото, с които е оправдано поскъпването.

"Пробойната" е отпреди четири години, обясни шефът на НЗОК Пламен Цеков. Тогава с промени в закона е отнета възможността на НЗОК да договаря отстъпки от цените, които са определени с референтна цена от Министерството на здравеопазването.

"Пробойната" беше изконсумирана и по времето на ГЕРБ до момента в който през февруари избухна скандал с лекарства на наши производители, които се оказаха по-евтини в Турция. Тогава се оказа, че НЗОК не може да договаря отстъпки от референтната цена, от което са се възползвали производителите и вносители, прибрали милиони.

"Пропускът" беше отстранен преди няколко месеца и вече касата има това право. Заради скандала си отиде зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова, работила преди това в "Софарма".

Такава е практиката и в други държави. За разлика от Франция и Германия, където лекарствата на осигурените се плащат изцяло с обществения ресурс, у нас не е така, тъй като страната ни не може да си позволи да отдели толкова средства, коментира Цеков.

В момента в България за най-тежките заболявания, чието лечение струва най-скъпо, касата плаща изцяло, което поглъща около 60% от ресурса, допълни той.

Докладът на Сметната палата бе поръчан през юни от парламента.

Развитие с лекарствата за онкоболни

Очаква се следващата седмица да бъдат нормализирани доставките от Австрия на лекарства за онкоболни. Те спряха през април, проблеми на завода, както за страната ни, така и за почти цяла Европа. Десислава Атанасова съобщи, че са проведени разговори с фирма "Сандоз", представител на австрийската компания.

За увеличение на заплатите в сектора, министърът бе лаконична: "За следващата година ще има увеличения в бюджета в няколко сектора. Нека с точна цифра да не се ангажираме. В момента все още тече анализът".

Премиерът Борисов обяви вчера, че ще има със 150-160 милиона лева повече за здравеопазването.

Oще: десислава атанасова  лекарства  надценка  нзок  онкоболни 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани