Денят накратко: Барак Обама поплува в Мексиканския залив | webcafe.bg
newscafe

Денят накратко: Барак Обама поплува в Мексиканския залив

Webcafe.bg
15.08.2010, 15:01 (обновена 15.08.2010, 15:26)
Барак Обама

"Елате тук, защото мястото е прекрасно за почивка," заяви Обама.

Белият дом разпространи снимка на Обама и 9-годишната му дъщеря Саша, които играят във водите на Флорида. Американският президент и дъщеря му Саша се изкъпаха в Мексиканския залив с цел да покажат на американците, че въпреки огромния нефтен разлив, водите му за безопасни за туристите.

Президентът, първата дама Мишел и по-малката им дъщеря Саша посетиха Панама сити в щата Флорида, за да поговорят с местните власти и да призоват американците да подкрепят икономиката като прекарат почивката си по бреговете на Мексиканския залив.

Американският президент каза още, че ще засили натиска върху петролната компания "Бритиш петролиъм", чиято нефтена платформа предизвика екологичната катастрофа, да придвижи по-бързо и изплати молбите за обезщетения.

* Броят на безработните младежи в света достигна рекордните 81 милиона души. Това означава, че 13% от икономически активното население на планетата на възраст от 15 до 24 г. не може да намери работа, сочи доклад на Международната организация на труда (МОТ). От началото на 1991 г. МОТ води отделна статистика за тази категория население. През 2007 г., преди началото на световната финансова криза, процентът на безработните сред младежите бе 11,9, а според данните за края на 2009 г. той вече е нараснал на 13%. През 2010 г. по прогноза на организацията ще има увеличение от 0,1%. Намаляване на безработните сред младежите в глобален план може да се очаква не по-рано от 2012 г., смята МОТ.

* Президентът на Южна Корея Ли Мюн Бак изрази увереност, че двете корейски държави един ден ще се обединят. В реч на церемония по случай 65-годишнината от освобождаването от японска окупация той призова ръководството на комунистическия Север реалистично да погледне на ситуацията и да не се бои от промени.

Обединението според него може да премине в три етапа: установяване на мир на Корейския полуостров на основата на обявяването му за зона свободна от ядрени оръжия, образуването на междукорейска икономическа общност за интеграция и развитие на сътрудничеството с цел постигане на подем в севернокорейската икономика.

Президентът предложи да се въведе специален данък, за да бъдат събрани парите, необходими за осигуряване на процеса на обединение.

Според оценки на комисия на южнокорейския парламент създаването на единна Корея ще струва на Сеул повече от 1,3 трилиона долара. Анализатори пресмятат, че за да бъдат събрани гражданите на Южна Корея в продължение на 60 г. трябва да плащат с 2% по-високи данъци отколкото сега.

Допитванията показват, че над 60% от жителите на Южна Корея са за създаване на единна държава, но в далечна перспектива предвид високите разходи за обединението.

* Датската столица Копенхаген ще се опита да влезе в "Книгата на рекордите на Гинес" с най-дългия моден подуим в света. Организаторите на седмицата на модата в Копенхаген твърдят, че дългата 1.6 км пътека, по която моделите дефилират, е най-дългата в света. Предстои това да бъде потвърдено и от представител на Гинес. 100 000 души се събраха под дъжда по протежението на открития подиум, за да видят последните модни тенденции, според датските дизайнери.

Oще: барак обама  безработица  мексикански залив 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани