БНБ е за таван на лихвите по бързите кредити | webcafe.bg
newscafe

Какво да се прави с бързите кредити

Webcafe.bg, по БНР
18.10.2013, 11:21 (обновена 18.10.2013, 16:45)
пари, плащане

Снимка: © Sofia Photo Agency

Въвеждането на препоръчителен таван на лихвите върху бързи потребителски кредити би могло да се използва като мярка за контрол над фирмите, които отпускат такива, заяви подуправителят на БНБ Цветан Гунев, предаде БНР.

Управляващите от БСП и ДПС обещаха до края на октомври да бъде уреден законодателно режимът за фирмите за бързи кредити, които в момента на практика са "извън закона".

Обсъжда се вариантът таванът да е до 60% годишно оскъпяване на кредитите.

Компаниите са на регистрационен режим в БНБ и налагат каквито си искат лихви, такси и договори на гражданите, които се обръщат към тях в повечето случаи за кредити от порядъка на 400 до 1000 лева.

Според Гунев идеята БНБ да регулира фирмите за бързи кредити също както банките и задължително да ги лицензира няма да реши проблема с прекомерно високите лихви върху бързо отпусканите заеми.

"Целта на този надзор върху (небанковите - бел.р.) финансови институции е те да бъдат достатъчно стабилни, за да може по един пряк или косвен начин да не допринасят за влошаване на финансовото състояние на цялата система", казва подуправителят на БНБ.

Във връзка с отпускането на бързите кредити прокуратурата е поискала до 25 октомври БНБ да даде справка по тях и дали се изпълнява законът за потребителския кредит и съответните наредби.

Влизат в закона за потребителските кредити

По-късно днес обаче стана ясно, че правителството има намерение да вкара в Закона за потребителските кредити и най-малките заеми от 1 стотинка до 400 лева, което би имало директен ефект върху бързите кредити.

Новината дойде от вицепремиера Даниела Бобева, която дойде от БНБ, преди да заеме поста в изпълнителната власт. По думите й тя винаги е била против включването на най-малките заеми в закона, но след натрупването на проблеми е променила мнението си. Според Бобева за такава промяна се изисква изменението само на две думи от потребителския закон.

Тя обясни, че подобна стъпка би затруднила кредиторите, защото би увеличила разходите им. По въпроса за предложената от БНБ идея за поставяне на таван на лихвите за потребителските кредити Бобева коментира, че това не е пазарна мярка.

Според нея тези, които дават кредити, са достатъчно гъвкави, за да предлагат изгодни условия. Бобева заяви решимост да се предприемат и мерки за по-голям контрол върху изпълнението на законовите изисквания, тъй като сега той не е достатъчен. По въпроса за сложността на договорите вицепремиерът обясни, че засега не могат да бъдат опростени, тъй като трябва да отговарят на евродирективите.

Oще: банки  бнб  кредити  фирми 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани