Парите за бедствия пропуснаха Варна и Добрич | webcafe.bg
newscafe

Парите за бедствия пропуснаха Варна и Добрич

Webcafe.bg
08.07.2014, 18:20 (обновена 08.07.2014, 18:28)
Варна под вода

Снимка: © Калоян Георгиев

19 млн. лева са нужни за възстановяване на варненския квартал "Аспарухово". Въпреки че община Варна вече е подала първична информация - Министерски съвет не е дал нито лев от бюджета за бедствия.

Министерски съвет е разпределил 28 млн. лева от бюджета за преодоляване на последици от бедствия и аварии, без да отчете нужните средства за възстановяване на Варна, Добрич и Велико Търново след наводнението през юни.

Това става ясно от постановление, прието на последното заседание на кабинета. Правителственият документ не е отразил щетите в районите, пострадали от последните наводнения.

Кметът на Добрич Детелина Николова днес публикува позиция, че от общината ще продължат да оценяват щетите и ще представят докладите си пред Междуведомствената комисия съгласно закона. "Ако няма решение в полза на Добрич и неговите граждани, тогава ще изразя своята позиция", предупреждава Николова.

Областният управител на Добрич Недко Марчев е обяснил в интервю за "Дарик", че разпределените средства били за ежегодните аварийни мероприятия, заявени от общините през 2013 г. По негови думи - правителството, което има още поне две заседания, щяло все пак да отпусне пари на Варна и Добрич, защото спешно се събирали данни за пораженията.

До момента само за област Добрич щетите са изчислени на повече от 30 млн. лева: за град Добрич сумата е 28 630 000 лв., за община Добричка - 1 117 000 лв. и за община Балчик - 882 410 лв. Общо щетите възлизат на 30 629 410 лева, по данни на областната управа, като сумата не е окончателна.

Кметът на Варна Иван Портних съобщава пред радио "Фокус", че вече е подал първична информация до Комисията за възстановяване и подпомагане към МС. Около 3,6 млн. лева са стрували аварийно-възстановитлните работи, а за укрепване на свлачищата в "Аспарухово" и за изграждане на нова инфраструктура ще са нужни 19 млн. лв, по думите на Иван Портних.

"Тези мерки са абсолютно необходими в авариен порядък за гарантиране избягването на тези тежки последици, които видяхме при споходилото ни бедствие", казва варненският кмет.

Гласуването на правителственото постановление беше забавено, за да се пренаредят проекти и да се посрещнат спешните нужди за възстановяването на засегнатите райони, припомня в. "Сега".

Oще: аспарухово  бедствие  бюджет  варна  добрич  извънредна ситуация  министерски съвет  наводнение  щети 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани