И президентът иска референдум за АЕЦ "Белене" | webcafe.bg
newscafe

Първо референдум за АЕЦ "Белене", после другото

Webcafe.bg, по Фокус и Mediapool.bg
01.10.2012, 11:35 (обновена 01.10.2012, 15:14)
президент

Снимка: © president.bg

Досущ като Георги Първанов и Росен Плевнелиев подкрепя референдум за АЕЦ "Белене" - въпреки решението на правителството да замрази проекта

Първо референдум за АЕЦ "Белене", после преговори с инвеститори. За това се обяви днес президентът Росен Плевнелиев и така подкрепи инициативата за всенародното допитване за Втора атомна, подписката за което направи БСП.

Парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да бъде проведен референдумът, заяви Плевнелиев, според когото "трябва да се съобразим с хората - те искат референдум".

"Като президент и инженер търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси. Например - имаме над 500 хиляди валидни подписа за референдум. Следователно трябва да направим референдум. Иначе - ще нанесем удар по демокрацията в България. Вече практически сме в процедура по референдум. Но тогава защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро в последния момент фонд, който не е стратегически инвеститор", каза той.

Според него правителството правилно поставя куп условия на неочаквано появилия се инвеститор без опит в ядрената енергетика - "Глобал Пауър" от Америка.

Проекторешението за размразяване на проекта "Белене" и за преговори с инвеститора "Глобал Пауър" още не е гласувано от парламента.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е наредил на службите да проверят инвеститора, и заяви по негов адрес, че ако депозира "200 млн. евро или долара", ще бъде приет.

Борисов "не помни" виждал ли се е с новите инвеститори, след като те казаха, че се е виждал. Той заяви, че при него идват хиляди хора и инвеститори и че не помни да се е виждал с тях.

Пълно информиране

Държавният глава смята, че преди референдума в парламента трябва да се проведе истински дебат, "всички съмнения да се разчистят, всички цифри и параметри да се сложат на масата - кой какво е свършил, колко ще струва, откъде ще дойдат парите, кой ще носи риска, какви са алтернативите, как ще се отрази на следващото поколение".

Според Плевнелиев подходящи въпроси са "Да се развива ли атомната енергетика в България с изграждане на нови ядрени мощности - да или не", или "Да се развива ли атомната енергетика в България с изграждане на нови ядрени мощности в "Козлодуй" или в "Белене".

Той посочи, че от АЕЦ "Белене" ще забогатеят само една група търговци на ток, а от националната програма за енергийна ефективност ще забогатеят милиони българи.

"Струва ли се - да се пилеят 20 милиарда лева в зле структуриран и скъп проект АЕЦ "Белене", и да оставим българите да живеят в панелките с високите сметки на ток? Токът ще става все по-скъп за в бъдеще навсякъде по света. А токът от АЕЦ "Белене" ще бъде още по-скъп. Или - да стартираме национална програма за енергийна ефективност и да санираме панелките ида направим българите по-богати, ще им паднат двойно сметките за ток, а градовете ще станат по-уютни и красиви?

Той за пореден път призова за пълна прозрачност по енергийните проекти, за да бъде българският народ коректно информиран преди да направи своя избор на референдум.

Премиерът предлага електронно гласуване

Може да тестваме и референдумът  да се направи по електронен път, заяви премиерът Бойко Борисов във Велико Търново.

Той припомни, че и в националното преброяване е имало електронен вариант и около 80% от българите са гласували по този начин. А това не е струвало на държавата никакви пари.

"Защо и сега да не го тестваме. Впоследствие ще ни върши работа и за избори, и за други такива въпроси, които ще се решават. Това е една пряка демокрация", каза премиерът. 

Референдумът трябва да се проведе сега, не би трябвало да се гласува по време на изборите, смята Борисов.

"Тук въпросът е чисто експертен. Вие и аз - като данъкоплатци, когато отидем да сложим "да" или "не" за АЕЦ "Белене", трябва да знаете - 22 млрд. лева, откъде ще се вземат, след това - дали това няма да повлияе на бюджетите, и откъде ще се задължи държавата. Така че, за да го чуят това българите, първо трябва да има много сериозен експертен дебат и съответно Станишев да ни каже защо не го е подписал, защитавайки българските интереси", каза още той.

Oще: аец белене  бойко борисов  енергетика  инвеститор  премиер  референдум  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 02.10.201200:03

въртииииии.. сучи... прехвърли вината и прибери комисионните!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 01.10.201215:22

Ще повярвам на Плевненлиев само ако се е подписал за референдум.Иначе излиза,че чака да се съмне,за да покаже на хората от къде изгрява слънцето.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани