Eврокомисията спря парите по "Околна среда" заради обществени поръчки от 2008 г. | webcafe.bg
newscafe

Брюксел ни спря парите по "Околна среда" заради тройната коалиция

Webcafe.bg, по БНТ
15.11.2013, 20:14 (обновена 16.11.2013, 15:01)
европейски съюз

Снимка: © getty images

Европейската комисия обяви, че спира разплащанията за България по Оперативна програма "Околна среда". Причината са открити проблеми при системата за обществени поръчки и контрола върху тях.

Става въпрос за обществени поръчки, извършени през 2008-а, когато управляваше кабинетът на тройната коалиция, и разплатени през 2009-2010 г., обясни в предаването "Панорама" на БНТ депутатът от ГЕРБ и предишен министър по еврофондовете Томислав Дончев.

Сегашната процедура означава, че временно се отлага осребряването на фактурите от страна на Брюксел до отстраняване на нередностите. И по време на тройната коалиция, и сега МОСВ се "държи" от ДПС - в кабинета Станишев министър беше Джевдет Чакъров, а сега Искра Михайлова, която тогава беше зам.-министър.

Предишното спиране на евросредства беше отново при тройната коалиция, но на средства от предприсъединителните програми ИСПА и ФАР заради обществените поръчки, извършени в пътната агенция - афера, станала известна като "Батко и братко". Тогава беше нарушено политическото доверие към България заради раздадените над 120 млн. лева поръчки от бившия вече шеф на фонда Веселин Георгиев на фирми на неговите братя.

Най-засегнати от мерките сега се очаква да бъдат общините.

Максималният срок за възстановяване на плащанията е 6 месеца. Замразените средства са в размер на малко над 900 млн. евро.

Комисията посочва, че преустановяването на плащанията е предпазна мярка, която се използва широко от различните отдели на институцията, за да се избегне рискът от извършването на плащания при наличие на опасения за правилното им изразходване.

Досега тази година са направени над 140 такива прекъсвания или са изпратени предупредителни писма, като има случаи в повечето страни-членки. Процедурата предвижда възстановяване на плащанията след като Комисията бъде удовлетворена от прилаганите от съответната страна мерки.

В съобщение на Европейската комисия се подчертава добрият като цяло стандарт на одитната дейност на процеса на обществени поръчки в България, но също, че са необходими някои подобрения. България трябва да подобри системата за обществени поръчки, за контрола върху тях и да направи необходимите финансови корекции, посочват от Комисията, предаде БНТ.

Oще: брюксел  европейска комисия  ек  общини  околна среда  проверки  стандарт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.