МВР абдикира от охранителната дейност | webcafe.bg
newscafe

МВР абдикира от охранителната дейност

Webcafe.bg
06.08.2013, 11:51 (обновена 06.08.2013, 17:38)
Полиция, Черно тото

Снимка: © БГНЕС

Полицията беше най-големият играч на охранителния пазар

Министерството на вътрешните работи се отказва от единствената си структура, която носи приход в бюджета от над 25 млн. лева годишно. Според ръководството на силовото ведомство, Сектор "Сигнално-охранителна дейност" е несвойствен и вкарва МВР в конфликт на интереси.

Това означава, че изчезва най-големият играч на СОД пазара - с 9% дял. Останалите фирми в бранша отдавна се борят за промяна на ситуацията, в която МВР ги лицензира и наказва, а освен това и ги конкурира.

Преди няколко години, от Асоциацията на фирмите, извършващи охранителна дейност с технически средства сезираха КЗК и комисията направи свое разследване, според което единствено в Литва за кратко през 2006 г. е имало практика полицията да охранява частни обекти срещу заплащане.

От МВР предоставили на КЗК и ценоразпис, от който става ясно, че полицейският СОД работи със завидните 20% надценка.

В крайна сметка комисията прецени, че МВР не е конкурент на частните охранители, но не такова е мнението на екипа на Цветлин Йовчев.

Струва ли си?

Зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов коментира, цитиран от пресцентъра на МВР, че приходите на СОД за 2012 г. са били в размер на 24.885 млн. лева - неизпълнение на планираното в размер на 1.114 млн. лева. Разходите са в размер на 23.289 млн. лева.

Резултатите през първото полугодие на 2013 г. са още по-лоши - 12.416 млн. лева приходи и 13.444 млн. лева разходи.

На този фон, постъпленията от охранителна дейност през 2010 г. и 2011 г. са били съответно 54.5 млн. лева и 52 млн. лева. По това време приходите от СОД и охрана на обекти са близо 43% и са най-голям дял от всички приходи на министерството (121 млн. лева).

Кой печели

След закриването на полицейския СОД, поне 10 000 обекта ще си търсят нов охранител. Вероятно от това ще спечелят другите две най-големи охранителни фирми - "СОД 161" и "VIP Security".

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев повтори днес аргумента, че в никоя страна от ЕС вътрешното министерство не извършва търговска дейност, каквато е сигнално-охранителната дейност на МВР.

Той мотивира тази стъпка и с "принципен проблем: СОД поставя МВР в конфликт на интереси". Конфликтът  се състои в това, че МВР дава разрешения за търговска дейност и едновременно с това самото то извършва такава дейност, коментира Йовчев.

Заетите със СОД до момента няма да бъдат освободени, а пренасочени за охраняване на обекти на МВР. Охраняващите такива обекти полицаи ще излязат на улицата и така гражданите ще бъдат по-добре защитени, смята министърът.

Без коментар остана въпросът на bTV дали закриването на СОД има някаква връзка с това, че близък на "стоящия от едната страна на министъра" е собственик на  охранителна фирма.

Става въпрос за главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, чийто тъст - Камен Пенков, бивш заместник-министър на МВР в правителството на тройната коалиция, е собственик на една от най-големите охранителни фирми в страната - "Скорпио".

Oще: васил маринов  охранителна фирма  полиция  сод 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани