Софийската военна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев | webcafe.bg
newscafe

Бившият военен министър с четвърто обвинение

Webcafe.bg
17.05.2010, 12:54 (обновена 17.05.2010, 13:26)
Николай Цонев

Снимка: © БГНЕС

Бившият министър на отбраната Николай Цонев е под тежестта на четвърти обвинителен акт...

Бившият министър на отбраната Николай Цонев е с четвърти обвинителен акт.

Софийската военна прокуратура внесе днес в Софийския военен съд обвинение срещу Цонев. Той е обвинен в това, че през втората половина на 1999 г. - като шеф на „Управление на доставките" в Министерството на отбраната (МО), е превишил правата си.

Според обвинителите Цонев многократно е нарушавал и не е изпълнявал служебните си задължения, произтичащи от Закона за общинските и държавните поръчки, Закона за обществените поръчки (ЗОП), наредби, инструкции и други подзаконови актове.

Така са били сключени 4 договора за доставки на авиационно-техническо имущество и авто-техническо имущество с фирмите ЕТ „Транскомерс Импекс - Стефан Въргов" - Плевен, ЕТ „Коко Д - Димитър Пачеджиев" - София, „Мелбърн Интернешенъл ООД" - САЩ и „Метропол М ООД" - София.

В резултат на действията му на Министерството на отбраната са нанесени щети за близо 971 000 лева.

Престъплението е особено тежък случай и е извършено от Николай Цонев с цел да набави имотна облага за цитираните фирми, пише в обвинителния акт.

Наказателният кодекс предвижда за този вид престъпление наказание „лишаване от свобода от 3 до 10 години" и „лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност". 

Още три обвинителни акта тежат на гърба му

Днес Софийският градски съд заседава по делото срещу Николай Цонев за сключването на сделка на Министерството на отбраната през 2009 г. за производствена линия за метални конструкции. Според прокуратурата тя е ощетила бюджета на ведомството с над 8 млн. лева.

На 2 април срещу Цонев беше повдигнато и обвинение за подкуп, след като обвинителите го уличиха в предлагане на подкуп на следователя Петьо Петров, за да "оправи" разследване срещу него.

Срещу бившия военен министър е повдигнато и още едно обвинение - за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани