ВКС оправда окончателно Христо Ковачки | webcafe.bg
newscafe

ВКС оправда окончателно Христо Ковачки

Webcafe.bg
08.07.2014, 16:03 (обновена 08.07.2014, 16:16)
христо ковачки

Снимка: © Sofia Photo Agency

Върховните съдии приемат, че обвинението не е представило никакви преки доказателства, че Ковачки е извършил престъпление - лично или чрез подставени лица.

Върховният касационен съд окончателно оправда бизнесмена Христо Ковачки, който беше подсъдим по обвинение за укриване на данъци в размер на 16,7 млн. лв.

Върховните съдии приемат, че обвинението не е представило никакви преки доказателства, че Ковачки е извършил престъпление - лично или чрез подставени лица.

Съдът опровергава тезата на прокуратурата, че следените сделки, сключвани от дружества на енергийния бизнесмен, са фиктивни. Нито едно от събраните доказателства по делото не потвърждава прокурорската теза, че Ковачки лично е създал система за "фиктивно" осчетоводяване.

С тези аргументи ВКС потвърждава оправдателната присъда на Христо Ковачки от Софийския апелативен съд. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Разследването срещу енергийния бизнесмен започна през октомври 2008 г. Тогава Ковачки бе арестуван и освободен под рекордната гаранция от 200 000 лева. Междувременно той създаде партия "Лидер" и се опита да влезе в политиката. През 2011 г. Софийският градски съд го осъди на 3 години условно с 5 годишен изпитателен срок.

Присъдата на първата инстанция беше отменена от Апелативния съд, стигна и до ВКС, който го върна за доразследване, и днес получи окончателно решение - Ковачки е невинен.

За сметка на държавата засега остават също разноските по делото. Заради многобройните и сложни експертизи те възлизат на близо 43 хиляди лева.

Oще: вкс  данъчни измами  дело  провал  прокуратура  разследване  христо ковачки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани