Станахме горчив пример за Украйна | webcafe.bg
newscafe

Станахме горчив пример за Украйна

Webcafe.bg
27.12.2013, 10:25 (обновена 27.12.2013, 13:30)
Украйна

Снимка: © РИА Новости

ЕС много не стопли България

Нека Украйна приеме България като горчиво напомняне, че европейската интеграция не решава всички проблеми. Това предлага журналистът Марк Адоманис от списание Forbes, който сравнява българския опит и очакванията на протестиращите в Киев.

Докато хиляди украинци все още са на улицата, настоявайки за европейско бъдеще, те трябва да се замислят дали Брюксел наистина ще им даде това, което очакват, пише той. Междувременно пък опозицията изпадна във високопарна реторика от типа „Европа е цивилизационен избор" и т.н. - думи, които не помагат много за разумно вземане на решения.

И така, докато протестиращите с готовност висят в студа по палаткови лагери и опълчват гърди пред полицията, тези хора имат неоснователно високи очаквания и биха постигнали прекалено малко.

Статията нито оспорва европейската ориентация на Украйна, нито необходимостта от прекъсване на зависимостта от Русия, но изтъква, че светло бъдеще не споходи България, когато тя се присъедини в съюза.

Напротив, България остава най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС, така че може да бъде поучителен и съвсем реалистичен пример за украинците, ако в бъдеще успеят да получат пълноправно членство.

„Без да бъда твърде нелюбезен, в България в момента е пълна каша", пише авторът.
Той се спира на протестите през миналата зима, когато се стигна до няколко разбити глави на Орлов мост, оставката на кабинета „Борисов", на самозапалванията и на огромния скандал, с който започна животът на крехката и недолюбвана настояща коалиция, водена от Пламен Орешарски.

През 2013 г. българите изразиха ясно неодобрение към корупцията и моралното разложение на своите политици, така че никой не може да каже кога политическата криза там ще свърши, ако изобщо това има край. Във възход са националистически и екстремистки настроения, особено на фона на пристигащите бежанци от Сирия. И тази тенденция добива все по-насилствени измерения.

„Макар подобни прояви никога да не са простими, наистина не може да вините българите, че не са в благотворително настроение - според Европейската комисия 85 на сто от домакинствата харчат всички свои доходи за стоки от първа необходимост. А 44 на сто от българите признават, че са изпитали материални лишения през 2011 г.", аргументира се статията.

Да, България е страна-член на ЕС, но бедността там е широкоразпространена, трудовият пазар е тромав, насилствената ксенофобия все повече нараства, както и общественото отвращение от политическата корупция и обществената сфера.Очевидно е, че интеграцията на България в ЕС не е причината за нейните политически, социални и икономически й проблеми. Те се коренят в нейното минало, в пагубното влияние на комунистическата диктатура и плановата икономиката. Но и Европа направи прекалено малко, за да помогне на България.

Означава ли това, че Украйна неизбежно ще се превърне в голям български сценарий? Не. Украйна е държава с други традиции, институции и групи по интереси - тя няма единно мнение, стои между Изтока и Запада.

Важно е обаче да не забравя примерът с България - не защото ЕС е лош, а защото това наистина може да направи съюзът в държави с дълбоко вкоренени икономически и политически проблеми. Това е нещо различно от окончателно и безвъзвратно скъсване с миналото, което много хора в Киев мечтаят, обобщава статията.

Oще: бедност  българия  европейски съюз  киев  протест  русия  украйна 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани