Руският премиер Путин дойде, подписа и си тръгва след среща с президента Първанов | webcafe.bg
newscafe

България направи последната крачка за "Южен поток"

Webcafe.bg
13.11.2010, 18:38 (обновена 14.11.2010, 12:43)
владимир путин

Снимка: © Getty Images

Руският премиер Владимир Путин е готов да назове крайната цена на АЕЦ "Белене" - българската страна очевидно не е готова да я чуе...

Дружеството за "Южен поток" ще е 50 на 50, цената на АЕЦ "Белене" не е ясна. Това са двете новини - първата обявена дни преди това, от днешната визита на руския премиер Владимир Путин.

С днешните подписи под две споразумения България влиза в "Южен поток" - окончателно и безвъзвратно.  От българска страна се разписа Мая Христова, изпълнителен директор на Български енергиен холдинг (БЕХ), а от руска - Алексей Милер, председател на "Газпром".

Споразумението между акционерите на "Газпром" и БЕХ по отношение на проект "Южен поток" предвижда създаване на смесено дружество с участие 50 на 50. Както стана ясно, руската страна се е съгласила сметките на компанията да са в държавната Българска банка за развитие.

Третото споразумение, подписано днес, е за прилагане на договора за социално осигуряване между България и Русия.

Премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин са имали 15-20 минути среща на четири очи.

Въпреки че Борисов беше обявил предварително, че за АЕЦ "Белене" няма да стане дума, все пак е станало.

"Днес говорихме и за друг важен проект - за АЕЦ "Белене" - заяви руският премиер на съвместната пресконференция с Борисов - Договорихме се, че до края на годината ще бъде одобрен техническият проект на централата.

Отнасяме се с голямо уважение към позицията на българския премиер, който настоява този проект също да стане общоевропейски. Този проект е голям, обширен и се нуждае от много големи финанси.

Руската страна е готова да го осъществява в максимално благоприятен за нашите български партньори режим - пълен цикъл, с доставка на оборудване, с местни компании, с присъединяване на други западноевропейски компании към този проект, с доставяне на гориво, с утилизирането му след това".

Путин отново припомни готовността на Москва, заявявана неколкократно от януари 2008-а насам, за държавните кредити, които Русия е готова да отпусне за този проект.

Едно обаче се разбра - цената, заради която руската държавна компания "Атомстройекспорт" беше предпочетена като строител на централата пред чешката "Шкода" - 3.970 млрд. евро, не е тази...

Как Борисов коментира подписаното за "Южен поток" споразумение?

Цитат: "Материалната изгода на България от "Южен поток" е очевидна". - Никога не сме обвързвали един проект с друг, никога не е имало посредници между нас. И двамата сме си извоювали името на хора с характер. Има прагматични отношения между България и Русия.

С подписването на днешното споразумение за „Южен поток" правителствата в следващите 5-6 мандата ще получават над 2 млрд. в бюджетите си. С този договор даваме възможност на следващите поколения".

От пресконференцията на двамата премиери не стана ясно дали цената на газа за България е била ползвана за разменна монета в преговорите за "Южен поток". Както е добре известно, любим прийом на Москва е да преговаря в пакет. Още повече, че днес руското издание РБК съобщи, че "Газпром експорт" е формулирал пакетно предложение за цените на газа, доставян за България, в което се предвижда те да се понижат от 5 до 7 % до края на 2012 г.

Намалението става възможно, като се отчита цената на газа в последно време. В съобщение, разпространено от правителството на Русия, се посочва, че конкретни параметри и ценови условия са фиксирани в протокол, подписан от "Газпром" и "Булгаргаз" след визитата на министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко в София през юли 2010 г.

Тогава е било договорено да се премахнат посредниците при доставката на руски газ за България от януари 2013 година. Договорка е имало и за сключване на дългосрочен договор за доставки между "Газпром" и "Булгаргаз" до 30 юни 2011 г.

Както стана ясно от изказването на Путин и Борисов засега проектът за нефтопровод Бургас-Александруполис отива в трета глуха. Казано по-иначе, премиерът Борисов благодари на колегата си Путин, че е проявил разбиране към българската позиция за проекта. Още веднъж заявих нашата позиция - според населението и специалистите, той би нарушил екоравновесието и е опасен за българския туризъм, заяви Бойко Борисов.

Стенограмата от разговара между Борисов и Путин е публикувана на сайта на Министерския съвет.

Oще: аец белене  бойко борисов  владимир путин  газ  споразумение  цена  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани