Румен Овчаров vs американския реактор за АЕЦ "Козлодуй" | webcafe.bg
newscafe

Румен Овчаров vs американския реактор за АЕЦ "Козлодуй"

Webcafe.bg
27.11.2013, 10:51 (обновена 27.11.2013, 13:36)
Румен Овчаров

Снимка: © БГНЕС

Румен Овчаров предложи три варианта за увеличаване на ядрените мощности на България - и трите свързани с Русия

По закон българският министър на енергетиката няма възможност пряко да преговаря с дадена компания за изграждането на нови ядрени мощности. Това припомни енергийният министър от първата тройна коалиция Румен Овчаров в ефира на Нова телевизия.

Министър-председателят Пламен Орешарски заяви вчера, че икономическият министър Драгомир Стойнев е имал мандат от него да преговаря в САЩ с американската "Уестингхаус" за доставката на реактор от ново поколение за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй".

След завръщането на Стойнев се надигна буря от критики и от съпартийците му от БСП и от ГЕРБ и Реформаторския блок заради факта, че няма да има конкурс и се избира чрез пряко договаряне американска технология, която няма одобрението на ЕС.

Овчаров коментира, че гледа с насмешка на "тази какафония и ентусиазъм" около визитата на Стойнев в САЩ. Бившият енергиен министър обясни, че, според процедурата, Стойнев трябва "да направи опис на необходимите нови мощности, а Министерският съвет да утвърди този опис. След това ДКЕВР трябва да проведе съответните конкурси". Той призова изпълнителната власт да се придържа към определените процедури за изграждане на нови мощности "щом сме скъсали с порочната практика на ГЕРБ за волунтаристични решения".

Румен Овчаров изрази мнение, че "обяснението е друго - политически или геополитически слугинаж или обслужване на корпоративни интереси или смесица от двете".

Приказваме си, хвърляме прах в очите на хората, вместо да се занимаваме със сериозния проблем какво наистина ще се случи с българската енергетика, заключи Овчаров.

Три варианта: Русия, Русия и Русия

Според бившия енергиен министър най-евтиният и бърз вариант за енергетиката ни е възобновяване на експлоатацията на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". По думите му енергоблоковете са били затворени заради опасения, че няма да могат да бъдат доведени до съвременните изисквания за безопасност.

"Сега можем да кажем - това може да се случи на разумна цена и да бъдат експлоатирани още 30 г. Длъжни сме да проверим тази опция", призова Овчаров.

Другите два варианта, предложени от него, са свързани с произведеното вече оборудване за АЕЦ "Белене" - то да бъде вложено в два реактора на нова централа или с него да се изградят нови мощности в Първа атомна.

"Ние ще станем единствената държава, която не произвежда ядрено оборудване, но успешно го препродава след няколко години на безценица. Направихме вече един такъв "успешен" експеримент, сега ни предстои да направим втори, препродавайки значително по-евтино оборудването на атомната електроцентрала в Белене", коментира той.

Драгомир Стойнев: Ако беше руски, щяха да кажат, че сме се продали на Москва

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че ако е бил избран руски реактор за 7-и блок за АЕЦ "Козлодуй", опозицията щяла да пита защо България отново е продала своите интереси на Москва.

В интервю за "Труд" той обясни, че е избрана американската компания "Уестингхаус" да достави 7-и реактор, защото в момента това е най-модерното и безопасно ядрено оборудване, което съществува в света. 

По думите му реакторът има 60 г. живот плюс още 20 г. удължаване и ще се гарантира енергийната сигурност на следващите поколения. Идеята е този блок да бъде 100% държавен.  

Стойнев обясни, че реакторът е избран без конкурс, защото няма друг реактор от поколение 3+.

"Не искам да изпадам в старата българска практика да се нагласяват конкурси за определен изпълнител, както се е случвало през последните 3 г. и половина", казва той. 

На въпрос как го определя като най-евтиния реактор, като още не се знае цената му, Стойнев обясни, че ще бъде по-евтин от тези, които "Уестингхаус" изгражда в Китай и САЩ. 

Крайната цена ще бъде определена, когато МС даде мандат на Българския енергиен холдинг да започне преговори с "Уестингхаус"  и бъде направен финансов модел на проекта. 
Международни банки вече имали желание да го финансират.

Според Стойнев, възраженията на опозицията били с чисто политически характер. 

"Тук започваме да влизаме от чисто технически в политически аспект. Ако беше избран руски реактор, опонентите ми щяха да питат защо е руски, защо България отново е продала своите интереси на Москва. Ако бяхме избрали френски - защо френски, а не възможно най-доброто, което съществува. Сега, когато сме избрали американски реактор - защо именно този, а не друг", коментира той.

Министърът добавя, че опозицията била в правото си "да ходи в Брюксел, да пише доноси, да напада правителството". От ГЕРБ вече обявиха, че ще сезират за липсата на конкурс еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Oще: аец белене  аец козлодуй  драгомир стойнев  румен овчаров  уестинхаус 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.02.2011, 00:41

3 volodia | 28.11.201310:12

Навремето с Р. Овч. обсъждали вариантите за евентуално понижаване цените на тока на фона на намаляващо потребление и достатъчно евтина енергия, произвеждана от „Козлодуй”. Тогава се промъква плахото предложение да се свалят, наистина с малко цените и това да се използва като политически ефект за увеличаване популярността на соцуправлението. Овчаров обаче е категоричен - тъкмо научихме българите, че токът може само да поскъпва и те трябва чинно да си плащат сметките и вие сега искате да им показваме нещо друго – не е възпитателно. Токът само ще поскъпва, защото в сметката на потребителите, които вече преобладаващо са домакинствата и бита, вече влиза и сметката за „Белене”, а тя никак не е малка. Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

2 Govedo13 | 27.11.201313:32

Най-забавното е че и двамата лъжат и са прави по-същото време.
Овчаров е прав за 3ти и 4ти блок на 100%.
Новия също е прав, че АП1000 с пасивните си системи за сигурност е най-сигурния реактор в света но лъже че е единственият който е 3+ генерация.Има още 3-4 реактора в света от 3+ поколение.
Овчаров от своя страна лъже, че АП1000 няма лиценз за Европа. Напротив те имат лиценз, кандидатстваха и за Темелин и за други проекти.

Овчаров също е прав, че въпросният министър няма право по закон на такива действия.
Цялото е пълен ташак и идеята е властващите да излижат гъза на американците с нов кредит на гърба на народа, само и само да не им се клати столчето на което седят. Ако подпишат за АП1000 и както подписаха за Южен поток, нищо чудно да си изкарат пълния мандат с подкрепата осигурена на гърба на тъпаците, който не са избягали от България.
Т.е. народа да си вземе още вазелин...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

1 Зелен Бетон | 27.11.201311:58

Овчаров знае как да приказва убедително. Бих могъл и да му повярвам. Ако не беше Румен Овчаров.

А Стойнев е вчерашен паяк, когото са сложили в някакъв филм, който той или се прави, че не разбира, или (по-вероятното) наистина не разбира.

Бог да пази българската енергетика...
   

оценка

+3 -0