6.4% от бюлетините в урните - недействителни | webcafe.bg
newscafe

6.4 на сто от бюлетините в урните - недействителни

Webcafe.bg
27.10.2011, 14:42 (обновена 27.10.2011, 21:50)
Избори

6.4 на сто от бюлетините, пуснати в урните на 23 октомври, са недействителни

На изборите в неделя за президент Централната избирателна комисия е преброила 229 884 недействителни бюлетини, което е 6.4% от всички пуснати в урните бюлетини за президент.

Точната разлика между подадените валидни гласове на 18-те кандидатпрезидентски двойки и подписите в избирателните списъци, т.е. броя на хората, гласували за държавен глава, е 229 884.

В сравнение с президентския вот през 2006 г. недействителните гласове са набъбнали близо 3 пъти. Тогава нередовните бюлетини са били 77 376, или едва 2.7%.

3 593 751 избиратели са дали своя глас от общо 6 933 748 имащи право да гласуват у нас - по данни на ЦИК.

В рамките на същия процент - 6.4 на сто, се движат и недействителните бюлетини за местния вот, каза говорителят на комисията Бисер Троянов. Това включва както празните бюлетини, тези, в които вотът не е отразен със задължителния знак "Х", и тези, които нямат два печата

Това е по-малко от недействителните бюлетини на местния вот през 2007-а и през 2003-а.

На изборите на 23 октомври се гласуваше с три бюлетини - за президентска двойка, за кмет на община и за общински съветници.

ЦИК наруши законовия срок обаче, като пресрочи обявяването на резултатите от президентските избори в 48-те разрешени часа след приключването им.

Как беше преди

На местните избори през 2007-а недействителните бюлетини са били общо 8.13 процента при избора на общински съветници, 6.86 на сто - за кметове на общини, 6.73 - за кметове на кметства, и 7.64 - за кметове на райони.

За сравнение с местните избори през 2003 г., процентът недействителни бюлетини тогава е бил много по-голям - около 10-12 процента.

Ако при броенето на бюлетините настъпи спор дали една бюлетина е действителна или не, то решението се взема от цялата секционна избирателна комисия.

За местния вот изборните резултати могат да се обжалват пред административния съд, а изборните резултати за президент и вицепрезидент могат да бъдат атакувани и пред Конституционния съд.

БСП поиска касиране на изборите в София. По TV7 лидерът на партията Сергей Станишев припомни, че от ОИК-София са признали, че над 80% от протоколите от секциите са объркани.

Основният аргумент за искането за касиране на кметските избори в София е информацията, че има 50 секции, чиито резултати са въведени от Общинската избирателна комисия, а не от СИК - тоест вота на около 50 000 граждани. Освен това протоколите от резултатите на още близо 100 секции са подписани само от половината членове на СИК.

По данни на Станишев за президентските избори има около 250 000 невалидни бюлетини. По тази причина утре, 28 октомври, се събира извънредно Изпълнителното бюро на БСП, което ще реши дали да поиска официално и касиране на президентските избори.

Станишев призова всички българи да гласуват на втория тур, за да неутрализират манипулирания, купения или даден под страх вот.

Все пак ЦИК призна нещо

ЦИК въведе нов термин - "служебен" протокол, след като трябваше да признае, че 35 от протоколите на Общинската избирателна комисия в София са внесени  без да имат подписите на секционните комисии.

Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова подчерта, че това си е решение на ОИК и отговорността си е тяхна. Тези протоколи не носят подписите на членовете на секционните избирателни комисии. Протоколите са формирани на базата на подписки от секционните комисии.

В ЦИК има получен отговор от софийската ОИК, в който се потвърждава присъствието на двамата депутати от ГЕРБ в зала Универсиада в изборната нощ Станислав Иванов и Иван Божилов. В писмото се посочва, че според ОИК няма нарушение. ЦИК обаче е на друго мнение. Ние изрично в нашето писмо им посочихме, че такава възможност няма - при отчитане на изборни резултати в ОИК да присъстват лицата, обясни Негенцова.

Тя призна, че законодателят не е отчел спецификите на двата избора в едно. В този смисъл не е преценил, че е необходимо повече време за отчитане на резултатите. След приключване на изборите ЦИК ще обобщи проблемите и ще даде препоръки на депутатите.

На предстоящия втори тур ще се избират 173 кметове на общини, а кандидатите, които ще са на балотаж, са 346. В 831 кметства ще има втори тур с 1673 кандидати.

Застъпниците - лостът на партиите

Най-голямо участие в хаоса около изборите имат застъпниците на партиите в секционните комисии, както и цялата изборна администрация. Това е изводът, който правят от организацията "Прозрачност без граници", които са регистрирали 100 нарушения при гласуването на президент и местна власт.

От асоциацията ги групират така: над 40% от проблемите са организационни, незаконната агитация е 33%, контролираният вот - 18%, едва 6 на сто са сигналите за купуване на гласове.

Според тях именно застъпниците се използват масово от партиите, за да влияят директно на избирателите. "Застъпниците започват да настъпват прекалено директно в изборния процес. Някои от тях биват използвани за последно въздействие върху избирателите, преди да упражнят правото си на вот", обясни Антоний Гълъбов от "Прозрачност без граници".

Oще: бсп  бюлетини  герб  избиратели  касиране  кметове  недействителни  общински съветници  президент  урни  цик 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

2 Илия Илиев | 28.10.201109:19

Бате бием -ама с малко!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 27.10.201118:36

7.7% от бюлетините били недействителни?Дали някой функционер е гарантирал за останалите,че са действителни?Това изисква или голяма смелост или кръгъл идиотизъм! Плези се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани