Болничните онлайн от 1 декември | webcafe.bg
newscafe

Болничните онлайн от 1 декември

Webcafe.bg
16.02.2014, 10:57 (обновена 16.02.2014, 12:42)
Лекари

Планира се от 1 декември лекарят да праща директно болничния лист в НОИ

От 1 декември се предвижда болничният директно да се изпраща от личните лекари до НОИ по електронен път, съобщи bTV.

Според експертите облекчението за бизнеса ще е огромно, ако се съди по данните на НОИ за изплатените обезщетения за болест - за цялата 2013 г. са изплатени близо 2.4 млн. броя.

Електронното подаване на болничния ще е от полза и за самите болни - НОИ ще им превежда парите по-бързо.

Пред гишетата на НОИ всеки месец около 15-то число се извиват опашки - тогава е последният ден, в който работодателите могат да подадат болничните за предходния месец.

В крайна сметка, новата система ще доведе до по-бързото изплащане на болничните. "Определено ще се получи съкращаване на сроковете, тъй като към настоящия момент. след като работодателят донесе болничния лист, служителите в НОИ започват ръчно да ги качват в компютъра и да създават база данни, което отнема доста време", обясни Андриана Печева от НОИ.

Очаква се да се намалят и грешките, заради които се бавят парите от НОИ.
Електронният вариант ще има автоматични контроли, които няма да позволят например издаване на болничен за повече дни, отколкото има право пациентът.

По закон годишно всеки има право на 40 дни, за всеки следващ се иска решение на лекарска комисия. При издаването на болничния лист самият лекар ще може да провери колко дни болнични има пациентът през годините.

 

Ако лекарският кабинет се намира на място, на което няма интернет, лекарят ще трябва в срок до две седмици да намери начин да изпрати болничните.

 

До няколко месеца от влизане в сила на промените ще важи и хартиеният вариант, след което ще отпадне изцяло.
Болничните и тяхното изплащане е тема, която вълнува изключително много хората в работоспособна възраст. Най-популярната електронна услуга на НОИ е именно тази, чрез която със специален ПИК код се проверява движението на документите и изплащането на обезщетенията по тях. Само за миналата година, услугата е използвана малко над 2,7 млн. пъти от хората, за да получат информация за изплатените болнични.

 

По всяка вероятност до края на тази година пък ще стартира нова услуга - онлайн ще можем сами да изчисляваме прогнозния размер на майчинството, което ще получаваме за първата година на детето.

Копирано от standartnews.com

 

Oще: болнични  здравеопазване  лекари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани