България е 13-та по нещастие в света | webcafe.bg
newscafe

България е 13-та по нещастие в света

Webcafe.bg
09.09.2013, 14:58 (обновена 09.09.2013, 15:09)
Старец

Снимка: © БГНЕС

Даже и в Афганистан са по-щастливи от българите

България отново е на дъното на годишния Доклад за щастието, поръчан от ООН. Страната ни е на 144-то място от общо 156 участници в класацията, като след нея остават единствено държави като Того, Бенин, Руанда и разтърсваната от гражданска война Сирия. Непосредствено пред нас се нарежда Афганистан.

Изследването, проведено от специалисти в областта на икономиката, психологията, статистиката и др. показва отношението на хората към страната в която живеят.

Като критерии за оценка, експертите са избрали шест фактора, сред които реален БВП на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, възможност да разчиташ на някого от близкото си обкръжение, субективната степен на свобода при вземането на решения, защитеността от корупция и щедростта.

Данни, данни, данни

Според данните, най-щастливи са в Дания, Норвегия, Швейцария, Холандия, Швеция и Канада. Във втората десетка са държави като Израел (11), САЩ (17) и Нова Зеландия (13). Русия е на 68-о място. Най-близко до „постижението" на България е Македония, която също е на назавидна позиция - 118-та.

При предното издание на Доклада за щастието страната ни беше на десето място отзад напред, като само хората в Танзания, Зимбабве, Ирак, Пакистан, Руанда, Етиопия, Грузия, Индия и Украйна. В момента някои от тези страни са пред България.

По скалата от 0 до 10, глобалният индекс на щастието през 2013 г. е 5.1. Тенденцията е хората в някои части на Африка и Южна Америка да стават по-щастливи през годините, а в развитите индустриални общества тенденцията е обратната.

Страната ни редовно е на незавидни места в подобни международни проучвания, като през 2010 г. сп. Economist дори нарече България най-тъжното място на света.

Oще: бедност  българия  изследване  оон  щастие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани