Президентът иска по-нисък праг инвестиции за БГ паспорт | webcafe.bg
newscafe

Президентът иска по-нисък праг инвестиции за БГ паспорт

Webcafe.bg
06.12.2012, 12:22 (обновена 06.12.2012, 16:51)
Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Президентът Росен Плевнелиев смята, че в Закона за инвестициите е определен твърде висок праг за получаване на българско гражданство

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите заради прекалено завишените условия за получаване на българско гражданство срещу определени инвестиции.

Плевнелиев посочва, че "новите условия, приети в Закона за чужденците, създават една допълнителна пречка пред чуждестранните инвеститори, въвеждайки ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване" - да са внесли в капитала на българско търговско дружество най-малко 4 милиона лева като съдружници или акционери с поименни акции, притежаващи 50 % от капитала на дружеството, в резултат на което да са извършени инвестиции в размер не по-малък от 4 милиона лева и да са разкрити най-малко 50 работни места за български граждани.

Държавният глава прави сравнение с останалите страни-членки на ЕС, където условията за получаване на право на пребиваване са "несравнимо по-облекчени". Като пример са дадени Ирландия и Гърция - 300 хил. евро; Естония - 63 900 евро и Германия - 250 хил. евро и създадени 5 работни места.

Плевнелиев припомня, че инструментът "постоянно пребиваване срещу инвестиции" се използва за стимулиране на по-бедните райони и такива с по-висока безработица, а точно в България са трите региона с най-лоши показатели в Европейския съюз.

Според президента, новите изисквания влизат в противоречие с останалите текстове на закона.

Като пример се посочва, че от една страна, законът предвижда възможност да се даде разрешение за постоянно пребиваване при вложени 1 млн. лева в българска кредитна институция по договор за доверително управление, а за реална инвестиция се изискват 4 милиона лева и 50 работни места.

Президентът смята, че създаването на допълнителни изисквания и завишаването на критериите пред инвеститорите за получаване на разрешение за постоянно пребиваване не кореспондират с интересите на страната и с обявените от него и правителството приоритети в тази област.

От друга страна, в Закона за гражданството се създава чл.14а, който предвижда възможност за придобиване на гражданство по натурализация при по-облекчен режим след една година постоянно пребиваване и вложени допълнително не по-малко от 1 млн. лева в капитала на българско търговско дружество, което изпълнява приоритетен инвестиционен проект, сертифициран по Закона за насърчаване на инвестициите.

Според президента този подход не отчита същността на гражданството като политическа и правна връзка на лицето с държавата. "Тази връзка има траен и устойчив характер и от нея произтичат редица права и задължения, а българското гражданство вече означава и гражданство на ЕС.

Преценката за това дали да се даде гражданство или не, не може да почива на финансови аргументи. Това е различен институт, той не е свързан по своята природа с правото да посетиш или да пребиваваш в една държава и спрямо него е погрешно да се прилага същият модел като при пребиваването", категоричен е Плевнелиев.

И сега в чл. 16 от Закона за българското гражданство съществува възможност при особени заслуги към Република България в икономическата сфера лицето да получи гражданство при облекчен режим. Това дава достатъчно гаранции, че този инструмент може също да послужи за насърчаване и на инвеститори, но дава и възможност за конкретна преценка на ползата за държавата, без да я обвързва с количествени показатели, посочва президентът.

Oще: вето  гражданство  закон за инвестициите  постоянно пребиваване  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани